16.08.2024 - 17:35
|
Actualització: 16.08.2024 - 17:50
El metge i investigador Oriol Mitjà, especialitzat en medicina tropical, ha explicat en un vídeo a Twitter quines són les particularitats del nou brot de la verola del simi que s’ha decretat a l’Àfrica i que ha dut l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a declarar l’emergència sanitària internacional aquesta setmana, en què Suècia ha registrat el primer cas de la nova subvariant del virus a Europa.
📣 Sobre la verola del mico, es tracta d' un brot totalment diferent del de l' any 2022. Us ho explico. pic.twitter.com/b9r0feCELG
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) August 16, 2024
La verola del simi, explica Mitjà, és una infecció viral que fa temps que existeix a l’Àfrica, però que fins fa poc no solia causar brots de més d’una vintena d’afectats. Això, afegeix, canvià el 2022 quan es registrà un brot mundial a partir de transmissió sexual, que afectà unes 90.000 persones.
Aquell brot, continua el metge, es controlà gràcies a la vaccinació i altres mètodes de control sanitari. Però matisa que l’episodi d’aquest estiu no té res a veure amb brots anteriors. “Això que vivim ara és un esdeveniment totalment diferent, causat per una variant –la clada 1– que causa lesions a tot el cos i, a més, es transmet per contacte directe no sexual“, diu.
Quant a l’abast del brot, Mitjà diu que s’ha originat a la República Democràtica del Congo, on es concentren la gran majoria de casos, però que l’OMS ja ha comprovat que el virus ha traspassat fronteres a cinc països veïns i que hi ha el risc que es propagui en uns altres. Aquest risc de propagació, precisament, ha estat el factor que va empènyer l’OMS a decretar l’emergència sanitària mundial dimecres.
“Al nostre territori hem d’estar alerta i preparats per utilitzar vacunes en aquelles poblacions que ho puguin necessitar”, acaba dient Mitjà en al·lusió a les mesures sanitàries que caldrà implementar per mantenir a ratlla el brot en cas que arribi al nostre país.