27.04.2022 - 20:44
|
Actualització: 28.04.2022 - 20:19
El viròleg Oriol Mitjà ha fet públic que s’ha contagiat de la covid. Creu que va ser durant la signatura de llibres de Sant Jordi tot i que portava una màscara FFP2. Ho ha explicat en un fil de piulets on avisa que, a parer seu, som a principi de la setena onada de contagis, amb un increment de la incidència, hospitalitzacions i morts. Per això, demana a Salut que torni a fer proves diagnòstiques a tota la població –ara només se’n fan als vulnerables i als professionals sanitaris i de residències–, els aïllaments, l’ús de la màscara i l’obligació de ventilar els espais tancats.
Portava la FFP2, però la Covid-19 està desbocada i em va trobar signant llibres per #SantJordi.
– És el principi de la #7aOnada amb un increment de la incidència, hospitalitzacions i morts.
–@salutcat ha de reintroduir les proves, els aïllaments, les mascaretes i la ventilació. pic.twitter.com/AM4r1iNvaQ— Oriol Mitjà (@oriolmitja) April 27, 2022
Mitjà argumenta que la població ha perdut immunitat i que han arribat noves variants de la covid més transmissibles, com ara la BA.2 o la XE, que estan sota vigilància de l’OMS. “L’1 d’abril es desballesta el sistema de proves i aïllaments, de manera que un positiu pot anar a la feina i fins i tot a l’hospital on contagiarà a persones vulnerables”, diu.
També recorda que entre el 15 i el 25 d’abril la gent ha començat a tenir més interacció social per les vacances i els festius, i que el 20 d’abril es va retirar les màscares, “una mesura que protegia l’individu de la infecció, i també reduïa la incidència poblacional”. Amb l’augment d’incidència, afegeix, les persones vulnerables estan més exposades a les infeccions, i per les seves condicions poden tenir complicacions. A més, diu que el sistema sentinella, que mesura la incidència de la covid a Catalunya fent proves a 400 persones cada setmana, és insuficient. “Anem a cegues”, afegeix.
Per últim, tanca el fil citant les paraules del director general de l’OMS, Tedros Adhanom, contra els governants: “Aquest virus no desapareixerà només perquè els països deixin de buscar-lo. Encara està estenent-se, encara està canviant i encara està matant. Quan es tracta d’un virus mortal, ignorar-lo no ens farà més feliços.”
3-Entre el 15-25 d'abril la gent comença a tenir més interaccions per vacances, festivitats, gimnasos, cinemes, discoteques, etc.
4-El 20 d'abril a més es retiren les mascaretes que és una mesura que protegia a l'individu de la infecció, i també reduïa la incidència poblacional.— Oriol Mitjà (@oriolmitja) April 27, 2022
El Secretari General de l'OMS ha renyat avui els estats membres:
"Aquest virus no desapareixerà només perquè els països deixin de buscar-lo. Encara està estenent-se, encara està canviant i encara està matant.
Quan es tracta d'un virus mortal, ignorar-lo NO ens farà més feliços…"— Oriol Mitjà (@oriolmitja) April 27, 2022