Mitjà explica que les baralles entre partits van impedir que ell assumís la lluita contra la covid-19

  • ERC es va negar a deixar que es creés un comissionat i Salut no va implantar les propostes d'un grup d'experts

VilaWeb
Redacció
22.10.2020 - 09:45
Actualització: 22.10.2020 - 11:57

L’investigador Oriol Mitjà ha explicat aquest matí les seves crítiques al govern per la gestió de la pandèmia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha reiterat que la segona onada era previsible i que l’executiu segueix ‘una estratègia massa feble’ per contenir el virus. Així mateix, ha assegurat que durant la primera onada el president de la Generalitat, Quim Torra, li va oferir d’entrar al govern com a comissionat en la lluita contra la covid-19. ‘Em van oferir d’entrar al govern, en un càrrec no polític, en un rang de conseller’, ha dit.

Però Mitjà va refusar l’oferiment perquè no s’esqueien ‘les condicions mínimes de neutralitat política per a treballar amb la societat civil i la societat científica’. Ha recordat que el vice-president del govern, Pere Aragonès, era contrari a la creació del comissionat perquè les competències per a gestionar la pandèmia havien de mantenir-se al Departament de Salut, que encapçala Alba Vergés.

Ha afegit que la seva entrada al govern havia de ser temporal, és a dir, només durant la pandèmia, i sempre que tingués l’acord dels partits per a permetre-li una acció apolítica. I com que aquestes condicions no hi eren es va comprometre a redactar un pla d’acció anomenat ‘Reactivar Catalunya’ per evitar repunts de contagis i fer un desconfinament ordenat. El pla –ha explicat– va ser fruit de la feina d’una vintena d’experts i establia com a prioritats les proves d’antígens en massa; la creació d’una bona estructura de rastreig, amb eines com ara les aplicacions de rastreig de contactes; i la formació d’un comitè d’experts independents o, si més no, la integració d’especialistes independents dins el consell del PROCICAT.

‘Tot això no va poder ser. El document va passar per mans del Departament de Salut, van rebaixar totes les expectatives i van eliminar tots aquests punts. I d’urgència, un divendres 24 d’abril, el president em demana si us plau que sortim a defensar el document de manera pública, però jo li dic que no puc defensar aquest document [rebaixat]. I tenim una reunió amb cinc consellers i acordem que passarem el document molt rebaixat, però que continuarem treballant en oficines, és a dir, en converses privades. I com que ja sé de què va la cosa, vaig decidir aixecar unes minutes conforme que la conselleria es comprometia a continuar avaluant les eines de traçabilitat, les proves d’antígens, el comitè d’experts i les plantilles de personal sanitari. I aquesta acta va arribar a presidència i a la conselleria. I, passats sis mesos, he considerat que era adient denunciar que no s’ha implementat cap de les mesures’, ha dit finalment Mitjà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor