05.04.2020 - 09:51
|
Actualització: 05.04.2020 - 11:14
L’investigador de malalties infeccioses Oriol Mitjà considera imprescindible que el país aconsegueixi d’ampliar els recursos per aconseguir més proves de detecció del coronavirus 2019 i evitar que es reprodueixi. Per això ha demanat que tots els laboratoris del país –siguin privats, d’universitats o d’instituts de recerca– es coordinin per fer PCR. A banda, també insta els empresaris perquè facin ús dels seus contactes a la Xina per portar tres milions de tests ràpids.
“Has de coordinar tots els laboratoris perquè facin PCR. I que empresaris catalans busquin a la Xina tests ràpids i en portin 3 milions. Això només ho pot coordinar una institució” @oriolmitja #FAQSllorerTV3 ▶️ https://t.co/TjSc8KRyO1 pic.twitter.com/L65NAkHKUG
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) April 4, 2020
‘Tenim la capacitat, però cal crear el partenariat públic-privat que ho faci i ho coordini. Tinc centenars de correu de científics i empresaris que s’ofereixen a ajudar i tots coneixen una persona o un laboratori a la Xina. Però cal ajuntar aquests esforços i només ho pot coordinar una institució’, va explicar ahir al programa ‘FAQS’.
Aquesta estratègia de detecció forma del pla de desconfinament que fa dies que demana. Són un conjunt de mesures que permetran de controlar els contagis i evitar rebrots de l’epidèmia quan s’aixequi el confinament i mentre no n’arribi el vaccí, l’únic remei eficaç.
Més eines per al postconfinament serien aplicacions mòbils perquè els ciutadans informin si en tenen símptomes, per a focalitzar el confinament a escala de barri o de municipi, on hi hagi més casos. De fet, això es fa amb l’aplicació StopCovid19Cat impulsada pel Departament de Salut. Mitjà també proposa una altra aplicació semblant a les emprades pels corredors, en què els ciutadans han de donar el consentiment per a cedir la localització pel mòbil i saber si han estat exposats a la infecció. Si és el cas, es recomanaria d’evitar les aglomeracions per frenar més contagis possibles.
Considera que ara com ara s’ha reduït considerablement l’índex de contagis i que, per tant, la setmana vinent seran com més va, menys. Per això creu que hi haurà un moment que es podrà sortir del confinament, però caldrà fer-ho ‘amb precaució’ i sempre que les UCI s’hagin buidat i es tingui tot el material de detecció a punt.
👉🏼 El doctor @oriolmitja ens explica què és el desconfinament seqüencial: “L’objectiu és que hi hagi el mínim nombre de contactes a la feina, que el dia 13 d’abril no obrim les portes i es trobin tots al metro” #FAQSllorerTV3 ▶️ https://t.co/TjSc8KRyO1 pic.twitter.com/c4D87Wexcz
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) April 4, 2020
Si això passa, el desconfinament haurà de ser seqüencial: ‘L’objectiu és que hi hagi el mínim de contactes a la feina, que el dia 13 d’abril no obrim les portes i es trobin tots al metro.’ És per això que creu que esdeveniments multitudinaris com ara partits de futbol i l’assistència a locals com els cinemes, teatre, grans magatzems o escoles no s’haurien de permetre ‘fins d’aquí a molt temps’.