27.01.2022 - 11:26
|
Actualització: 27.01.2022 - 11:28
L’investigador Oriol Mitjà, que forma part del Comitè Científic Assessor del govern, s’ha mostrat contrari a retirar l’obligatorietat de presentar el certificat covid per accedir a establiments i locals. En aquest sentit, considera que l’executiu ha justificat la decisió amb la “falsa disjuntiva” que el document era eficaç per evitar els contagis amb la variant delta, però no pas amb l’òmicron. “El més raonable era modificar els criteris perquè torni a ser efectiu“, ha escrit Mitjà a Twitter.
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
– La variant Òmicron presenta un escapament immunitari, però l'eficàcia vacunal per aturar la transmissió es recupera amb la 3a dosi, o si fa menys de 6 mesos que s'ha passat la infecció COVID-19.
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) January 27, 2022
L’investigador assenyala que la variant òmicron té la capacitat d’esquivar la immunitat natural i vaccinal, però recorda que la protecció es recupera amb les dosis de reforç o havent passat la infecció fa menys de sis mesos. Per això, demana que es reactivi el certificat i que tan sols sigui vàlid en quatre circumstàncies:
- Persones vaccinades amb les tres dosis
- Persones vaccinades amb dues dosis (des de fa menys de sis mesos)
- Persones que han passat la covid-19 ara fa menys de sis mesos.
- Persones que presentin un resultat negatiu d’una PCR o una prova d’antígens amb una vigència de 48 hores.
La raó de mantenir algunes mesures de control de la infecció és que la IA14 segueix a >5 000, Hospitals 20%, UCI a 50%.
Òbviament, el passaport modificat NO agradaria a polítics ni a la ciutadania, però necessitem alguna mesura efectiva pel control de la infecció.— Oriol Mitjà (@oriolmitja) January 27, 2022
Finalment, Mitjà considera que el certificat modificat és una mesura que “no agradarà a polítics, ni a la ciutadania”, però la considera necessària i efectiva per controlar la infecció.