Oriol Mitjà assenyala els pròxims passos per a reduir el contagi de coronavirus

  • L'ús de la tecnologia i més diagnòstics, la recepta per a reduir la taxa de contagis

VilaWeb

Redacció

29.03.2020 - 20:50
Actualització: 30.03.2020 - 11:25

Avui, que finalment el govern espanyol ha autoritzat el confinament total de la població, el metge epidemiòleg Oriol Mitjà ha publicat un fil de piulets en què defineix una nova estratègia per a passar a estadis més avançats del control de l’epidèmia, reduir més el contagi i combatre més eficaçment la malaltia.

A partir d’un esquema molt simple, Mitjà transmet molt contingut. D’una banda, proposa que els ciutadans informin dels símptomes perquè l’administració pugui fer un mapa de control tot indicant on hi ha més contagis. De fet, això es fa amb l’aplicació StopCovid19Cat impulsada pel Departament de Salut.

També fent ús de les aplicacions tecnològiques, Mitjà proposa que els ciutadans donin el consentiment per a cedir la localització pel mòbil i així saber si hem estat exposats a ser infectats. Si és el cas, es recomanaria d’evitar les aglomeracions i evitar més possibles contagis.

En aquest context, Mitjà proposa de reforçar els laboratoris dels hospitals amb les proves PCR perquè tots tinguin la capacitat de detectar positius. Per una altra banda, també proposa d’impulsar una xarxa comunitària de tests ràpids (que es fan en vint minuts). Això faria possible de desgranar entre els casos aguts, que s’haurien d’aïllar a casa perquè faria pocs dies que han estat infectats, i els casos de persones que han passat la malaltia i que ja podrien tornar a la vida normal. Aquesta estratègia seria semblant a la que han aplicat països com Corea, que han estat molt eficaços a l’hora de reduir l’impacte de la malaltia.

Fa un mes i mig que Oriol Mitjà denunciava gairebé tot sol que la Covid-19 anava entrant a Catalunya i a l’estat espanyol amb molta força i que era decisiu de prendre mesures excepcionals. De llavors ençà, sembla que hagi passat molt més temps. Els fets li van donar la raó de seguida. Ara treballa de ple en l’assaig clínic, en què hi participen tres mil persones, per a donar validesa a l’estratègia de reduir la càrrega vírica de la Covid-19 i, doncs, evitar el desenvolupament de la infecció entre els contactes dels malalts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor