25.06.2021 - 21:50
El 28 de juny se celebra l’Orgull LGTBI, que commemora els aldarulls de Stonewall, a Nova York, que van marcar un abans i un després en la lluita pels drets d’aquest col·lectiu. L’any passat, les commemoracions al país van quedar aigualides per la pandèmia de la covid i només es va fer una manifestació a Barcelona, però enguany la millora del nombre casos permet de tornar a organitzar actes. Vegeu-los ací:
Dissabte 26 de juny
Barcelona
A Barcelona, la Crida LGBTI, Sororitrans i Sin Vergüenza han convocat una manifestació que sortirà a les 18.30 de la plaça de la Universitat amb el lema “Ho volem tot”, com una forma de reivindicar quatre eixos polítics diferents: feminisme, habitatge, treball i antiracisme. La manifestació tindrà un recorregut circular i acabarà a la mateixa plaça, on a les 21.00 es farà una festa.
A banda, s’ha convocat una concentració a les 18.00 a la rambla de Canaletes per demanar l’aprovació de la llei trans espanyola.
El Pride, la commemoració amb desfilada de carrosses que organitza l’Associació Catalana d’Empreses LGTBI, es farà els dies 3 i 4 de setembre per a assegurar que hi hagi bones condicions sanitàries.
Castelló
Castelló centra la reivindicació a exigir que s’aprovi la llei trans espanyola. A les 19.00 sortirà de la plaça de les Arts una manifestació amb el lema “Els drets humans no es negocien, es legislen”, passarà per la plaça de la Independència, el carrer de Colón i el carrer Major i arribarà a la plaça Major. La mobilització és convocada per QueerFest, Fam d’ós i la Plataforma LGTBIQ+ Castelló.
Manresa
A Manresa es farà la manifestació descentralitzada de l’Orgull, que sortirà a les 19.00 de la plaça de Sant Domènec. La convoquen l’Aldarull, Esgarriades, la Cugula, Voliaina i el Triangle. Quan hagi acabat, es farà una festa a l’Ateneu Popular la Sèquia, al carrer Amigant 8.
Diumenge 27 de juny
Sabadell
La manifestació de Sabadell començarà a les 12.00 a la ronda de Collsalarca 185, que acabarà a les 13.00 al parc Catalunya amb la lectura del manifest. La manifestació té el lema “Llei trans+ i LGTBI ja!” i és convocada per entitats d’alliberament sexual com ara Ca l’Enredus, Actua Vallès i KO a la Norma, i unes altres com la Federació d’Associació de Veïns de Sabadell, les Bruixes del Nord, Arran o Corrent Roig.
Sort
Sort celebrarà l’Orgull Rural amb una jornada d’activitats, espectacles, acció literària, un concert, un taller de drag i un acte polític, tot plegat organitzat pel col·lectiu Voliaina. Començarà a les 18.00 al parc del Riuet.
Vilanova i la Geltrú
L’assemblea l’Eskerda ha organitzat actes de commemoració de l’Orgull a Vilanova i la Geltrú. Ha convocat un akelarre queer a la plaça de les Neus a les 19.30 i una hora més tard un espectacle de dansa i la lectura del manifest a la plaça de la Vila.
Dilluns 28 de juny
Granollers
El mateix dia de l’Orgull, es farà una manifestació a Granollers que sortirà a les 18.00 de la plaça de la Corona i arribarà fins a la Porxada. L’organitzen la Coordinadora Feminista de Granollers i l’associació TLGB Bigues i Riells.
Palma
Ben Amics ha convocat una manifestació per reclamar l’aprovació de la llei trans espanyola amb el lema “Els drets humans no es negocien, es legislen”. Sortirà de la plaça d’Espanya a les 19.00 i arribarà al Parc de la Mar. Per assegurar que no hi hagi contagis, l’organització demana d’inscriure’s en aquest formulari i arribar deu minuts abans de la sortida per a situar-se i evitar aglomeracions. Amb aquest mateix objectiu, no es llegirà el manifest al final de la manifestació, sinó que es penjarà a les xarxes socials.
Tarragona
A Tarragona, l’entitat H2O ha convocat una concentració a la plaça dels Carros a les 19.00 i un espectacle musical al passeig de les Palmeres a les 20.00.
València
El col·lectiu Lambda ha convocat una manifestació a València que sortirà de la plaça de l’Ajuntament a les 20.00 i tindrà el lema “Els drets trans són drets humans”. A causa de la pandèmia, enguany no es farà el tradicional final de festa a la plaça de l’Ajuntament i la manifestació acabarà amb la lectura del manifest al carrer de Xàtiva.
La celebració serà especialment dedicada a la reivindicació de la llei trans espanyola. Com a condició per a desfilar darrere la pancarta, les entitats han hagut de signar el manifest oficial de la marxa, que justament demana l’aprovació de la norma. A més, totes les persones que encapçalaran la manifestació seran trans.