25.06.2020 - 14:00
|
Actualització: 25.06.2020 - 14:03
Barcelona celebrarà la 43a manifestació per l’alliberament LGTB tot i la pandèmia pel coronavirus. Serà el dissabte 27 de juny a les 18.30 i farà el recorregut habitual: de la plaça de la Universitat a la de Sant Jaume. La manifestació la convoquen la Xarxa pel 28J 2020, Crida LGBTI, SinVer, ATC Llibertat i Comitè 1 de Desembre i s’hi han adherit una cinquantena de col·lectius socials com la PAH, el Sindicat de Llogateres, Unitat contra el feixisme i el racisme, Ecologistes en Acció o Las Kellys. Els organitzadors demanen que els assistents portin màscara de protecció, mantinguin la distància de seguretat, es rentin les mans i portin pancartes individuals. A València i Palma no hi ha manifestacions previstes, però s’hi faran activitats alternatives.
La manifestació de Barcelona tindrà el lema ‘Tenim història, tenim futur: unim els colors de totes les lluites’, amb l’objectiu de fer reivindicacions socials d’àmbits diversos: ‘Discriminació laboral (85% d’atur trans, sous més baixos, sostre de vidre i 47% del col·lectiu LGBTI pateix LGBTI-fòbia a la feina), en l’àmbit de l’habitatge (assetjament LGBTI-fòbic, dificultat per a emancipar-se) o dels serveis públics (retallades i discriminació LGBTI-fòbica en l’àmbit de la salut, l’educació o els serveis socials).’
Com a resposta a aquests problemes, els convocants exigeixen la derogació de les reformes laborals, la reducció de la jornada laboral, l’expropiació d’habitatges de grans tenidors i uns serveis públics universals i de qualitat.
Vegeu ací la conferència de premsa de presentació de la manifestació:
‘Confinades però no callades’: deu taules de debat a València
El col·lectiu Lambda de València ha convocat un cicle de deu taules de debat per a atendre les reivindicacions del col·lectiu LGTB+ en diversos àmbits i ‘organitzar-se col·lectivament davant del feixisme i la transfòbia, dels delictes d’odi i de qualsevol mena de LGTBfòbia’. S’anomena ‘Confinades però no callades‘ i s’emetran entre el 22 de juny i el 10 de juliol pel perfil del col·lectiu a la xarxa social Twitch. Seran aquestes:
—22 de juny, 18.00. Feminisme, visibilitat i sororitat: dones LTB per a canviar el món
—24 de juny, 18.00. Parlem de salut mental
—25 de juny, 17:30. LGTBfòbia en les aules valencianes
—29 de juny, 17:30. Reptes actuals de les famílies diverses
—30 de juny, 18:00. Orgull antifeixista: propostes per a canviar el sistema
—2 de juliol, 18:00. Les vides en el centre del sistema, propostes per a eixir de la crisi
—3 de juliol, 18:00. Dones LTB en l’esport
—7 de juliol, 18:00. Lleis LGTBI: present i futur
—8 de juliol, 17.00. La igualtat LGTBI en les institucions: mite o realitat?
—9 de juliol, 18:00. Delictes d’odi i discriminació per transfòbia. Mecanismes de protecció en l’àmbit laboral
Més activitats
A banda la manifestació de Barcelona, diverses institucions i organitzacions LGTB han convocat activitats arreu del país. Per exemple, Ben Amics ha organitzat conferències en línia i diumenge 28 a les 19.00 farà una performança a la plaça major de Palma.
A València, l’ajuntament ha promogut la campanya ‘Molt més que clòtxina i xufa’ que reivindica de superar la dicotomia home-dona. La campanya inclou una web, plafons publicitaris, llistes de música en Spotify i la pintada amb els colors de l’arc de Sant Martí de nou bancs del pont de les flors i la plaça de Patraix, a més de quatre autobusos de l’EMT. A la web també es pot accedir al programa d’activitats, que va de la difusió de curtmetratges a la difusió de material divulgatiu. Així mateix, el col·lectiu Lambda proposa d’enregistrar-se tot ballant la cançó ‘Libérate’, interpretada per la Terremoto de Alcorcón, i compartir el vídeo a les xarxes amb l’etiqueta #Orgull2020.
Betevé, la televisió local de Barcelona, col·laborarà amb la iniciativa Pride BCN amb una programació especial durant tota la setmana. Emetrà films, taules rodones i un programa especial amb actuacions d’artistes com ara Bad Gyal, Agoney, Ricky Merino i Karina el dissabte 27 a les 22.00.