Organitzacions internacionals en defensa dels drets humans signen un manifest per a exigir la fi de la persecució de la protesta a l’estat espanyol

  • El manifest ha estat impulsat pel Fòrum Cívic Europeu (ECF), una xarxa europea de més de cent associacions i ONG de vint-i-nou països europeus

VilaWeb
Redacció
27.02.2024 - 11:18
Actualització: 27.02.2024 - 12:01

Desenes d’organitzacions europees i internacionals en defensa dels drets humans han signat un manifest per a exigir la fi de la persecució de la protesta a l’estat espanyol amb el títol “Solidaritat pels activistes de Catalunya acusats de terrorisme”. El manifest ha estat impulsat pel Fòrum Cívic Europeu (ECF), una xarxa europea de més de cent associacions i ONG de vint-i-nou països europeus creada el 2005 per a treballar per “protegir l’espai cívic, permetre la participació cívica i construir el diàleg civil per a aconseguir més igualtat, solidaritat i democràcia a Europa.”

Al manifest, que s’ha fet públic avui, els signants expressen la “preocupació urgent respecte de les restriccions del dret de reunió pacífica a Espanya”. És per això que demanen a les autoritats “que protegeixin les llibertats fonamentals”. A més, destaquen els casos recents de persecució a polítics catalans acusats de terrorisme, com Carles Puigdemont, Marta Rovira i deu persones més, acusades de formar part del Tsunami Democràtic. “Els recents incidents restrictius contra activistes catalans que els acusen de terrorisme soscaven els compromisos del país amb les normes internacionals de drets humans i el Dret de la Unió Europea”, matisen.

“El novembre del 2023, després de quatre anys d’investigació judicial vetllada en secret, l’Audiència Nacional va anunciar que 12 persones eren investigades per terrorisme en relació amb la seva presumpta participació en les activitats del moviment Tsunami Democràtic. Les accions considerades com a ‘terrorisme’ tenen a veure amb la mobilització i les protestes el 2019 en punts com l’aeroport de Barcelona-Prat i la Jonquera, aquest últim inspirat en les protestes per la democràcia d’Hong Kong 2019-2020. Es protestava contra la condemna dels líders independentistes catalans a penes de presó de nou a tretze anys per accions organitzades vinculades a la independència de Catalunya entre el setembre i l’octubre de 2017. El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides i el Consell d’Europa ja havien sol·licitat l’alliberament dels líders, i nombroses organitzacions de drets humans espanyoles i internacionals havien expressat la seva preocupació per la detenció i la condemna, entre les quals, Amnistia Internacional, Front Line Defenders i l’Organització Mundial contra la Tortura. Els observadors internacionals del judici havien assenyalat una sèrie d’irregularitats en el procés que condueixen a sospitosos de politització del judici.”

Alhora, alerten que aquestes persecucions no són casos aïllats, sinó que formen part “d’una tendència més àmplia de restriccions del dret a l’assemblea pacífica i el dret a protesta”, drets reconeguts per la legislació internacional, comunitària i nacional. “D’acord amb el dret internacional, les assemblees pacífiques poden en alguns casos ser inherentment o deliberadament disruptives i requerir un grau significatiu de tolerància. Per tant, la desobediència civil col·lectiva no violenta i les campanyes d’acció directa estan cobertes per la llibertat de reunió.”

També insisteixen en el fet que l’acusació de terrorisme és injustificable, perquè “es basa en un marc d’excepcionalitat criminal, contrària als principis establerts en l’estat de dret.” I afegeixen: “És per això que la decisió de l’Audiència espanyola de derivar dotze persones a judici per càrrecs de terrorisme per la seva suposada participació en el moviment Tsunami no només soscava els drets humans internacionals i els estàndards democràtics que defensem col·lectivament, sinó que també té un efecte esgarrifós sobre el compromís cívic, silenciant la diversitat de veus que formen la base d’una societat basada en els drets. En solidaritat amb els catalans que s’enfronten a les acusacions, demanem la retirada immediata dels càrrecs de terrorisme.”

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, ha estat un dels primers a fer-se ressò del manifest, l’endemà que més de cent cinquanta personalitats i entitats de la societat civil catalana es reunissin a la plaça del Rei, a Barcelona, per a reclamar que  “Protestar no és terrorisme”.

Aquestes són les entitats signants del manifest:

Alternative Informatics Association / Alternatif Bilişim, Turkey (AiA)

Amnesty International

Arci – Italy

Aspiration

CIVICUS – World Alliance for Citizen Participation

Civil Society Advocates

Civil society initative Glas ljudstva

European Democratic Lawyers / Avocat.es Européen.nes Démocrates (AED)

European House Budapest

European Language Equality Network (ELEN)

European Sex Workers Rights Alliance

Headquarters of the movement (HOTM)

Ligue des droits de l’Homme (LDH)

Network for Police Monitoring (Netpol)

No Somos Delito

PIC – Legal Center for the Protection of Human Rights and the Environment

Statewatch

The Irish Council for Civil Liberties

Unrepresented Nations and Peoples Organisation

World Organisation Against Torture (OMCT)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor