20.08.2017 - 10:16
Simon Rattle els dirigeix en la peça postromántica de Schönberg
LONDRES, 19 (EUROPA PRESS)
L’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música han debutat aquest dissabte en el 123 Festival BBC Proms de Londres, davant un públic de 6.500 persones i amb la triomfal cantata postromántica de Schönberg ‘Gurrelieder’, conduïda pel prestigiós director Simon Rattle.
El concert, de dues hores i que ha tingut lloc en el Royal Albert Hall, també ha suposat el debut de Rattle al capdavant de la London Symphony Orchestra, que dirigirà a partir de setembre.
El públic de la capital britànica, especialment respectuós durant la representació, ha acollit amb un aplaudiment de vuit minuts el final de la peça, cosa que ha posat acontenta la presidenta de la Fundació Orfeó Català i Palau de la Música, Mariona Carulla.
Pel cantor català Carles Masdéu, la peça d’Arnold Schönberg és com una “paleta de pintor” amb múltiples capes de dramatisme, foscor, ironia, silencis, i també llum en el ‘Himne al sol’ de la part final.
En declaracions a Europa Press, ha celebrat l’alegria dels dos cors d’haver pogut participar en una producció tan complexa i “tan fàcil” de treballar gràcies al nivell de professionalitat de preparadors, orquestra i directors, amb Simon Halsey al capdavant.
Els cors catalans han sumat les seves veus a les del CBSO Chorus i el London Symphony Chorus –també dirigits per Simon Halsey– al costat de la London Symphony Orchestra i les veus dels solistes Eva-Maria Westbroek, Simon O’Neil, Karen Cargill, Peter Hoare, Cristopher Purves i Thomas Quasthoff.
‘GURRELIEDER’
La peça ‘Gurrelieder’ (Cançons de Gurre), per a solistes, cor i orquestra amb música i llibret de Schönberg, està basada en textos del poeta i escriptor danès Jens Peter Jacobsen i representa “el final de la música tradicional a Occident”, com ha descrit el cantor Joan Francesc Folqué.
Es tracta d’una peça molt somiadora” –segons la cantant Brenda Sara– que pertany a la primera època de Schönberg com a compositor, abans que abandonés els postulats tardorrománticos inspirats en Richard Wagner i Gustav Mahler i que donés passos cap a una ruptura el portaria al dodecafonisme.
El títol fa referència al castell Gurre, a Dinamarca, escenari de la llegenda nacional danesa que explica l’amor malaltís que el rei Valdemar IV Atterdag (1320-1375) va sentir per la seva amant Tove, i el posterior assassinat d’aquesta a les mans de la reina consort Helvig.
Els cors masculins irrompen en la peça una hora i quart després del seu inici i ho fan amb la força d’un “exèrcit d’esperits” per recolzar a Tove en un moment crucial i especialment emotiu.
GAIREBÉ 500 MÚSICS I CANTORS EN ESCENA
Schönberg va compondre aquesta peça per a tres grans cors d’homes –uns 500–, cinc solistes i una gran orquestra, i ara per a l’ocasió han pujat a l’escenari 462 persones, dels quals 140 són músics i un centenar són coristes catalans.
Es tracta d’una de les culminacions del projecte d’internacionalització que viuen els cors catalans quan es compleix un any de l’arribada d’Halsey, que ha celebrat el gran acolliment de les veus catalanes al món.
Halsey ha celebrat poder portar aquestes veus al cim de la música clàssica en un treball compartit amb Pablo Larraz, sotsdirector dels cors que ha seguit d’aprop la preparació de la peça, la interpretació de la qual coincideix amb el 125 aniversari de l’Orfeó.
FORÇA I COMPROMÍS
Destaquen per la seva força i compromís, ha explicat, i ha afegit que, a diferència dels cors britànics, el seu treball és des de l’emotivitat a la precisió, cosa que els fa molt singulars, també per la seva adaptabilitat.
Tant Carulla com el director del Palau de la Música, Joan Oller, han destacat que és una “cita històrica” fruit de l’esforç de la institució per internacionalitzar els cors.
AUDIÈNCIA POTENCIAL DE DOS MILIONS
El concert ha estat emès en directe per BBC Radio 3, i dins de dues setmanes serà emès per la divisió televisiva de la cadena, de manera que el recital tindrà una audiència potencial de dos milions de persones.
El viatge a Londres suposa el retorn de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra a la capital anglesa després de la seva última actuació el 25 d’abril del 2015, en què va debutar en el Royal Festival Hall de Londres.
Dos dies abans del concert del BBC Proms en el Royal Albert Hall, l’Orfeó Català va actuar solament a la Catedral de Southwark sota la direcció del seu titular, Simon Halsey.