Orbán encara la crisi política més gran dels seus catorze anys de mandat

  • La dimissió de la presidenta, Katalin Novak, a causa d'un indult relacionat amb un cas de pedofília, ha destapat les lluites internes dins el partit i el govern

VilaWeb
Milers de manifestants es van concentrar divendres a Budapest per demanar la dimissió de la presidenta (fotografia: Marcelo Nagy).
The Washington Post
12.02.2024 - 21:40

Bloomberg · Zoltan Simon i Marton Kasnyik

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, prova de deixar enrere una de les crisis més grans dels seus catorze anys de govern, després de la sorprenent renúncia de la presidenta del país, Katalin Novak, arran d’un cas d’abús sexual infantil que ha ensenyat les fissures dins la seva maquinària política, tan ben greixada.

Novak va dimitir dissabte a causa d’un indult que havia concedit en un cas de pedofília, que podia perjudicar molt la campanya del partit governant a les eleccions locals i al Parlament Europeu. Judit Varga, que havia d’encapçalar la campanya europea del partit d’Orbán, Fidesz, i que l’any passat va autoritzar l’indult com a ministra de Justícia, també va dimitir.

Les esperances d’Orbán de girar full han topat amb les declaracions de l’ex-marit de Varga, que diumenge al vespre va dir en una entrevista que totes dues dirigents havien estat sacrificades per salvar la popularitat del partit governant. Peter Magyar, ex-executiu d’una empresa estatal, també va criticar durament el govern d’Orbán per presumptes tàctiques d’intimidació i corrupció.

L’entrevista, al canal de YouTube Partizan, va ser vista per més de mig milió de persones en menys d’un dia.

La crítica, poc comuna venint d’una figura del cercle íntim d’Orbán, “fa pensar que hi ha veritables lluites internes dins l’elit, i això pot causar incerteses en els passadissos del poder”, segons Peter Kreko, cap de Political Capital, un laboratori d’idees amb seu a Budapest. No obstant això, Kreko creu que Orbán en pot sortir en bona part indemne, molt poc perjudicat a les urnes, si els votants consideren que ha actuat ràpidament per contenir-ne les conseqüències.

Els portaveus del govern hongarès no han respost a les telefonades ni als correus electrònics que els hem enviat perquè comentessin les acusacions de Magyar i les renúncies de Novak i Varga.

Fidesz és de llarg el grup polític més popular d’Hongria i el primer ministre controla fermament el poder. Però el partit està preocupat per aquest escàndol que arriba abans de les eleccions d’enguany, en les quals Orbán vol assegurar-se el control dels darrers baluards de l’oposició, com ara la capital, Budapest, i demostrar la seva força com un dels líders del moviment d’extrema dreta europea.

Orbán, que capitaneja un govern tot d’homes, no ha fet cap declaració d’ençà de la renúncia de la presidenta. Dos dies abans, havia mirat d’amortir els danys del cas presentant una esmena constitucional per impedir que el president concedís indults per delictes contra infants.

Dissabte el primer ministre ha de pronunciar el discurs anual sobre l’estat de la nació. Hi podria dibuixar les perspectives polítiques i aprofitar l’avinentesa per designar un successor de Novak. L’aprovació parlamentària és una formalitat, perquè els legisladors d’Orbán tenen més de dos terços dels seients, i amb això n’hi ha prou per a aprovar qualsevol legislació o nomenament.

L’escàndol arriba en un moment delicat per a Orbán, que té unes relacions tenses amb els socis d’Hongria dins la Unió Europea i l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord, a causa de la seva bona relació amb Rússia i la Xina i els intents de minar el suport occidental a Ucraïna.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor