28.05.2021 - 09:39
|
Actualització: 28.05.2021 - 09:43
Oques Grasses publica A tope amb la vida (Halley Records), el seu cinquè àlbum. Després de l’èxit de Fans del sol, convertit en el disc català més venut dels darrers anys, la banda osonenca afronta un repte “que no és gens fàcil”, reconeix el cantant i compositor Josep Montero. A A tope amb la vida, Oques Grasses aposta per nous estils fusionats amb unes lletres optimistes i carregades de missatges. “Hem après a no posar-nos límits i fer el que ens ve més de gust”, assegura Montero, que preveu que “algunes cançons agradaran més a uns, mentre que altres a d’altres”. El disc compta amb les col·laboracions de Stay Homas, les cantants Santa Salut i Rita Payés, i el raper Doble.
La banda ja es va anticipar, a finals d’abril, amb el primer single: Bye bye, una cançó molt ballable i d’aires llatins, que planteja amb ironia la disjuntiva entre l’amor i els diners. Dies després, al Festival Strenes de Girona, van donar a conèixer bona part de les cançons.
En una entrevista a l’ACN, Josep Montero, cantant i compositor del grup, explica que tenen moltes ganes de veure la rebuda que té, tot i que són conscients que les expectatives són altes. “No era un repte fàcil després de Fans del Sol“, reconeix. Fa unes setmanes el grup va rebre un Disc d’Or per les més de 20.000 unitats venudes de Fans del Sol, un Disc de Platí per les més de 40.000 unitats digitals venudes de la cançó In The Night i un altre Disc d’Or per les més de 20.000 unitats digitals venudes de la cançó Sta guai.
“Cançons per entendre millor el que em passa”
La producció d’A tope amb la vida l’ha liderada Montero, i el teclista, Joan Borràs. Inclou deu cançons carregades de missatges. “Intento plasmar el que em passa per entendre-ho millor i li dono la volta per veure la part positiva de tot plegat”, explica Montero. De bonesh, parla d’afrontar els obstacles amb optimisme; Elefants, d’assumir el risc de prendre decisions; Wake up, amb Stay Homas, de viure somiant; Goodline, amb Santa Salut, de perseguir els somnis; Talismà, d’enamorar-se estant en parella; Lakilove, amb Doble, de fer coses irracionals per sexe; Vida d’oferta, d’aprofitar la vida; La gent que estimo, d’estimar més enllà del desamor; i Petar-ho, d’estimar-se a un mateix. “Totes són autobiogràfiques, parlo de les meves mogudes, però si la gent se les pot fer seves i servir per a alguna cosa és un a més a més”, explica Montero.
A A tope amb la vida conviuen una àmplia varietat d’estils. Des de la música dels aires més caribenys al reggaeton. Guillem Realp, baixista de la banda, explica que en cada disc han anat evolucionant i “aquest és una mostra de les ganes de fer coses noves”. “Les pors i limitacions que et poses són barreres que en realitat el que fan és que tinguis menys essència, que siguis menys tu”, aprofundeix Montero.
La pandèmia avança el disc
Oques Grasses no pensava treure disc aquest 2021. La pandèmia, però, va fer que els 50 concerts que tenien previstos pel 2020 s’anul·lessin. “Volíem fer diners amb la gira per poder parar un any i fer tranquil·lament el disc”, explica Montero. Les anul·lacions, però, els van dur a aprofitar el temps sense concerts i posar-se mans a l’obra.
El disc s’ha concebut a una masia de Muntanyola, convertit, segons expliquen, en “casa de colònies on fèiem llargues estades”. També els col·laboradors, amb els que tenen una gran afinitat, van passar per allà quan la situació epidemiològica millorava. “Ha estat difícil per la incertesa, però ens ho hem passat molt bé fent el disc”, diu Montero.
Ganes de pujar a l’escenari
Oques Grasses frisa per pujar de nou als escenaris. “Vam passar de 50 ‘bolos’ a cap i tenim unes ganes boges de tocar”, assegura Realp. De moment tenen més d’una vintena de cites confirmades, moltes d’elles ja amb el cartell d’entrades exhaurides. “És una victòria poder tocar tot i les mogudes”, afegeix el baixista.
Les restriccions no els ho posaran fàcil. “El nostre directe està pensat per passar una bona estona i és estrany dir-li a la gent que quan s’ho passa bé, que no, que s’assegui”, confessa el cantant, tot reconeixent que el factor mascareta i no veure completament el rostre dels assistents tampoc ajuda. “Esperem que la situació millori, però estem agraïts que almenys es facin coses”.
Cultura i pandèmia
El conjunt lamenta que la cultura hagi estat la gran damnificada amb les restriccions. “Ha estat l’últim”, diu el líder de la banda, que creu que “no interessa que els artistes puguin dir la seva i per això quan passen coses com aquesta, música i cultura són els que més pateixen”. També Realp lamenta la contradicció que comporta que la cultura, “que va ajudar tant a superar el confiament, hagi patit tant”. A parer de Montero, “la cultura ens ajuda a ser més feliços i a prendre divisions per afrontar la vida millor”.