Operadors hotelers i immobiliaris posen el focus en els apartaments turístics a Barcelona

  • Una anàlisi realitzada per l'Institut Coordenades a les principals zones turístiques de Barcelona ha constatat que el 80% de l'oferta de pisos turístics està gestionada per grups hotelers i immobiliaris.

VilaWeb
Redacció
03.06.2017 - 12:27

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

Una anàlisi realitzada per l’Institut Coordenades a les principals zones turístiques de Barcelona ha constatat que el 80% de l’oferta de pisos turístics està gestionada per grups hotelers i immobiliaris.

A més, ha conclòs que únicament 35 apartaments d’aquesta zona, que representen el 12% dels 200 analitzats, són oferts a través de plataformes de contactes entre particulars com Airbnb, HomeAway i similars.

Més d’un terç dels apartaments investigats pertanyen a societats immobiliàries, algunes clarament identificades com a operadores de lloguer d’apartaments de curta estada o dedicades a activitats turístiques, apunta l’informe.

Segons ha detallat l’Institut Coordenades en un comunicat, aquestes dades farien suposar que encara que no s’identifiquin directament, una part d’aquests apartaments podrien pertànyer a grups hotelers, la qual cosa incrementaria el percentatge total d’habitatges controlats per aquest sector.

El vicepresident executiu de l’Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, ha dit que l’anàlisi revela que “bona part de la responsabilitat de la massificació turística a Barcelona recau sobre reconeguts grups hotelers”.

“No es pot atribuir tota la culpa a les plataformes de lloguer entre particulars com s’ha vingut fent fins ara”, ha emfatitzat, i ha destacat que dels 200 pisos avaluats, 108 són propietat de grups hotels com Aixo Casa Fuster, Hotel Sixty Two, Majestic Hotel Spa o Derby Hotels Collection.

POSICIONAMENT EN EL NEGOCI

En una valoració d’aquestes dades, l’Institut Coordenades ha estimat que fa més de tres anys, abans de la moratòria de llicència llançada per l’Ajuntament de Barcelona, els grans grups hotelers ja havien detectat el creixement d’aquest segment i van iniciar inversions per posicionar-se en el negoci.

L’estudi estima que aquesta estratègia ha estat molt avantatjosa per al sector hoteler de Barcelona, sobretot en aprovar-se la moratòria, ja que els pisos turístics han compensat les limitacions imposades per la decisió del Govern municipal.

“La falta de regulació en el sector de l’economia col·laborativa no fa sinó afavorir a dia d’avui la concentració de pisos turístics en mans de grans grups hotelers sense obrir noves vies que permetin la inclusió dels particulars en aquest escenari”, ha assenyalat Lambás.

Els analistes han assenyalat “la paradoxal situació” creada, doncs recorden que d’una banda es limita la creació d’hotels, però els hotelers tenen suficients vies de fuita per superar aquesta situació, la qual cosa porta al fet que els objectius de control del turisme i evitar la gentrificació dels barris del centre no es compleixin.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor