24.08.2020 - 17:28
|
Actualització: 24.08.2020 - 20:42
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui l’anomenada ‘operació setembre‘, un pla ambiciós contra el coronavirus per a capgirar les males dades epidemiològiques durant les tres setmanes vinents i arribar en bones condicions al nou curs escolar i a la represa laboral dels qui han fet vacances. ‘Les tres setmanes vinents, ens hi juguem gairebé tot allò que passarà a la tardor i a l’hivern’, ha dit. És per això que ha insistit a demanar que es redueixin les interaccions socials. Així ha detallat els sis punts de l’operació:
1. Prohibició de les reunions de deu persones i més mesures a municipis vallesans
A Catalunya s’apliquen algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de deu persones, tant en l’àmbit privat com el públic. En resten excloses les activitats laborals, escolars i de transport. També se n’exclou el dret de manifestació, sempre que s’exerceixi respectant les mesures de distància, màscara i higiene de mans.
A tot Catalunya també continuarà essent obligatòria la distància de seguretat d’un metre i mig, l’ús de la màscara, la higiene de mans i el tancament del lleure nocturn, a més de les limitacions horàries de bars i restaurants i la prohibició de beure alcohol i fumar als espais públics.
A banda, a Terrassa, Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles s’adoptaran mesures més restrictives. Es demana de reduir-hi les interaccions socials no imprescindibles i es limita la capacitat al 33% d’espais religiosos i al 50% de bars i restaurants, tant a dins com a fora. Els establiments hauran d’indicar clarament la capacitat actual.
2. Política de prova i rastreig
El govern valora molt positivament les proves en massa fetes a certs municipis aquestes darreres setmanes, de manera que les continuarà fent per a arribar a més indrets. Torra ha esmentat una enquesta feta l’àrea sanitària Metropolitana nord, que deia que el 87% dels ciutadans complien l’aïllament, contra un 13% que l’incomplia. L’operació introduirà una ‘declaració d’autoresponsabilitat de compromís d’aïllament‘ que d’ara endavant es demanarà als ciutadans que es facin una prova de detecció del coronavirus. Tanmateix, el secretari de Salut pública, Josep Maria Argimon, ha precisat que aquesta declaració no serà obligatòria. ‘Si no la volen signar, els farem la prova igualment’, ha dit.
Així mateix, Torra ha anunciat un pla de reforç de l’atenció primària que espera poder presentar la setmana vinent.
3. Pla de mesures de Salut i Educació
Torra ha anunciat que el govern de la Generalitat de Catalunya ja té a punt un pla perquè els centres escolars puguin reobrir aquest setembre. Demà el durant al consell executiu extraordinari. I més tard serà presentat en una conferència de premsa pels consellers Bargalló i Vergés.
Torra ha concretat les tres grans mesures que es presentaran en aquest pla: ‘El pla d’obertura de les escoles inclourà una baixada dels alumnes per grup, farem 500.000 proves en dos mesos i la màscara serà obligatòria segons el risc.’
A primària, el nombre d’alumnes per grup baixarà a vint, i a secundària i a les universitats, ha dit, hi haurà grups ‘més reduïts que habitualment’. A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La màscara serà obligatòria per a alumnes de dotze anys en amunt.
Torra ha insistit en la necessitat dels aïllaments i ha fet una apel·lació a l’estat espanyol perquè reguli immediatament un subsidi de conciliació familiar amb l’objectiu que els progenitors de menors que hagin d’aïllar-se puguin tenir-ne cura a casa. També ha dit que havia demanat al vice-president, Pere Aragonès, una alternativa viable per si l’estat no regula aquest subsidi: ‘Si no tenim el subsidi, nosaltres farem tant com calgui perquè la població de Catalunya estigui tranquil·la i pugui fer la conciliació. Farem la despesa que calgui perquè en aquests moments hem de posar sobre la taula tots els recursos necessaris.’
4. Aplicació Radar Covid
A començament de setembre el govern impulsarà la instal·lació a tots els telèfons mòbils dels ciutadans de l’aplicació de rastreig de contactes del govern espanyol Radar Covid. ‘Farem mans i mànigues perquè aquesta aplicació sigui usat per tota la població. Perquè només té sentit si és usada en massa per la ciutadania’, ha dit. La voluntat és que la descarreguin un milió de catalans.
L’aplicació avisa de manera anònima d’un possible contacte els darrers catorze dies amb una persona que s’hagi una prova i hagi resultat positiva, que detecta mitjançant la tecnologia Bluetooth i la situació del telèfon. És dissenyada i dirigida per la secretaria d’estat de Digitalització del govern espanyol, que assegura que garanteix la privadesa i que és totalment anònim, perquè no demana de saber ni el nom, ni el telèfon ni el correu electrònic.
La poden descarregar tant els usuaris d’Android com i els d’iOs.
5. Campanya de comunicació i difusió
Durant aquesta setmana –segurament al consell executiu de dijous, ha dit Torra– s’aprovarà una campanya de comunicació per a conscienciar els ciutadans de l’operació i la importància de les mesures per a aplanar a corba del coronavirus les tres setmanes vinents.
6. Comitè executiu de crisi
El govern aprovarà dijous la creació d’un comitè executiu de crisi per a seguir l’evolució de la covid-19. Serà integrat pel president Quim Torra, el vice-president Pere Aragonès; els consellers de Presidència, Meritxell Budó, d’Interior, Miquel Buch, de Salut, Alba Vergés, i d’Educació, Josep Bargalló; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón; el director general de Centres Docents, Josep González Cambray; i el cap del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve. Aquestes reunions també podran incloure més persones si es consideren necessàries.
Fins ara, el seguiment de l’epidèmia es feia en reunions cada dilluns, dimecres i divendres amb un grup de coordinació de membres del govern, que ara s’ha reforçat.