03.12.2024 - 21:40
The Washington Post · Kelsey Baker
Més d’un miler d’acusats de ciberdelinqüència han estat detinguts en dinou països africans entre els mesos setembre i octubre, segons que va anunciar la Interpol la setmana passada.
L’operació Serengueti –dirigida per la Interpol i l’Afripol, l’organització policíaca de la Unió Africana– provava de detenir acusats de crims cibernètics, com ara estafes i extorsions digitals. La Interpol ha identificat més de trenta-cinc mil víctimes d’aquesta mena de crims a tot arreu del món, que han representat pèrdues econòmiques de més de cent vuitanta milions d’euros.
“De les estafes de màrqueting multinivell als fraus amb targetes de crèdit falses, l’augment en la quantitat i qualitat d’aquests crims és motiu de preocupació”, explica Valdecy Urquiza, secretària general de la Interpol.
Segons l’informe de l’organització sobre l’operació, els agents han detingut a Kenya gairebé 2 dotzenes de persones relacionades amb fraus amb targetes de crèdit per valor d’uns 8 milions d’euros. 8 investigats, incloent-hi 5 ciutadans xinesos, han estat detinguts al Senegal per una estafa piramidal amb més de 1.800 víctimes implicades. Les autoritats de Nigèria, per la seva banda, han detingut un home com a sospitós d’haver orquestrat un seguit estafes relacionades amb criptomonedes, que es creu que li haurien originat més de 280.000 euros en beneficis.
En el marc de l’operació, les autoritats del Camerun també han detingut un grup de sospitosos d’haver traficat amb persones procedents de set països; les víctimes, segons el comunicat de l’organització, eren obligades pels detinguts a promoure una estafa de màrqueting multinivell. El grup es dedicava a captar víctimes estrangeres amb promeses de feina, però una volta al Camerun les segrestava i obligava a participar en l’estafa per ser alliberades.
Segons un informe de l’ONU, molts dels qui treballen en operacions d’estafa en línia són víctimes del tràfic de persones. A començament d’aquest mes, funcionaris de la Interpol van descobrir més casos a l’Àfrica de víctimes de tràfic obligades a treballar en estafes piramidals.
“La ciberdelinqüència és un dels desafiaments principals a què s’enfronta el món”, escrigueren investigadors de l’Índex Mundial de Ciberdelinqüència. “Les estimacions més conservadores calculen el cost de la ciberdelinqüència en centenars de milions de dòlars a tot el món, però uns altres càlculs situen aquesta xifra als milers de milions”, afegiren.
En alguns casos, la ciberdelinqüència ha arribat a tenir conseqüències mortals per a les víctimes. En uns altres, els criminals han recorregut a la intel·ligència artificial per fer-se passar per autoritats del govern i enganyar les víctimes.
Segons l’Índex Mundial de Ciberdelinqüència, la major part dels delictes cibernètics provenen de Rússia, Ucraïna, la Xina, els Estats Units i Nigèria.
“L’operació Serengueti demostra fins on podem arribar si treballem plegats”, assegura Urquiza. “Sabem que no és més que la punta de l’iceberg, i és per això que continuarem perseguint aquests grups delictius a tot el món.”
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb