Operació salvar el soldat Pedro Sánchez

  • L'avanç de l'extrema dreta a Andalusia ja es fa servir d'excusa per a pressionar l'independentisme a donar suport al pressupost del PSOE *** Puig descarta un avançament electoral després del daltabaix del PSOE a les eleccions andaluses *** Les protestes del moviment de les armilles grogues col·lapsa la frontera de la Jonquera

VilaWeb
Pere Martí
03.12.2018 - 20:59

TEMA DEL DIA
Involució.
La progressia espanyola s’esquinça les vestidures perquè l’extrema dreta ha entrat al Parlament d’Andalusia. No han trigat gaire a culpar-ne l’independentisme català, per bé que, en realitat, en són còmplices. L’agenda política de l’extrema dreta fa molt de temps ja va entrar al congrés espanyol, primer amb Albert Rivera i després amb Pablo Casado. I l’esquerra no tan sols no se n’ha desmarcat, sinó que en el cas del PSOE ha contribuït a emblanquir-la. Tots els qui han avalat la vulneració de drets contra Catalunya, la repressió, les arbitrarietats judicials i l’empresonament de polítics demòcrates han rentat la cara del feixisme. Ara recullen allò que han sembrat. Quan el PSOE va donar suport a l’aplicació de l’article 155 contra Catalunya, en lloc d’oposar-s’hi, com hauria fet un partit demòcrata, va assumir el marc mental de Vox. Fa molt de temps que Catalunya alerta sobre la involució democràtica de l’estat espanyol, però fins ara tothom s’aclucava d’ulls, mitjans de comunicació inclosos.

Els mateixos que es manifestaven amb Vox pels carrers de Barcelona defensant la unitat d’Espanya ara culpen l’independentisme del seu ascens. El ministre Josep Borrell, el candidat Manuel Valls, la cúpula del PSC amb Miquel Iceta al capdavant, han compartit pancarta amb Ciutadans, PP i Vox. Quan Borrell demanava de fumigar Catalunya no s’allunyava gaire del to que gasta Santiago Abascal. I tots aplaudien la gracieta del ministre d’Estrangers per designació –diuen– reial. Van equivocar-se de companys de viatge. Van errar en el diagnòstic i ara l’erren de mig a mig amb la recepta per a aturar la malaltia. L’augment de l’extrema dreta no és culpa de l’independentisme, sinó d’aquells que han assumit la involució democràtica per frenar-lo.

Tots els manuals de ciència política adverteixen que quan fas teva l’agenda de l’extrema dreta, l’emblanqueixes i li acabes obrint les portes de les institucions. És un fenomen que ha passat a tot Europa de fa anys, ara fins i tot al Brasil, i té causes molt complexes, però segur que la internacionalització del procés no hi ha tingut res a veure. Al contrari, l’independentisme és el cordó sanitari per a evitar que l’extrema dreta governi a Catalunya. En canvi, sí que és culpa de l’independentisme posar en evidència les fragilitats del règim del 78, la pervivència del franquisme en les altes esferes judicials, els dèficits democràtics d’una constitució pactada sota soroll de sabres i que aquesta setmana fa quaranta anys encarcarats. L’independentisme s’ha quedat involuntàriament amb la bandera de la democràcia.

Una vegada la progressia arnada s’ha desfogat, descobreix astorada que l’única cosa que pot salvar Pedro Sánchez és precisament l’independentisme. A partir d’avui s’activa una operació de pressió sobre els partits independentistes perquè donin suport al pressupost del govern del PSOE amb l’excusa d’aturar el feixisme. Pablo Iglesias fins i tot ha recuperat l’èpica guerracivilista i parla d’un ‘front antifeixista’, que ja sabem com va acabar, amb Franco entrant per la Diagonal. Cal salvar el soldat Sánchez al preu que sigui. O, més ben dit, de franc, com a la investidura.

Però després de sis mesos de govern del PSOE, no hi ha hagut cap gest de Sánchez que permeti a l’independentisme de tornar a justificar el seu suport de franc. Els presos continuen en presó provisional, quatre en vaga de fam, i no hi ha cap proposta política seriosa per a resoldre el problema català, més enllà de ressuscitar l’estatut d’autonomia. Probablement Sánchez no pot oferir ara un referèndum d’autodeterminació a Quim Torra, perquè enterraria el PSOE, però l’independentisme no pot tornar a estintolar-lo de franc sense contrapartides clares. Té mala solució, tot i que Sánchez sempre pot prorrogar els comptes i esperar temps millors. O convocar eleccions i jugar-se-la.

MÉS QÜESTIONS
Les protestes del moviment de les armilles grogues col·lapsa la frontera de la Jonquera.
El moviment de les armilles grogues va aconseguint de paralitzar l’economia de Catalunya Nord i afecta també d’una manera important el Principat. El tancament per part dels vaguistes del peatge del Voló ha creat un embús monumental que ja afecta uns quatre mil camions del Pertús fins a Figueres. Els camions que no són aturats a la AP-7, són atrapats en àrees de servei i polígons industrials. La policia francesa va carregar contra els manifestants diumenge a la nit al peatge del Voló, i va aconseguir que passessin alguns camions després de durs enfrontaments amb els vaguistes, amb l’ús de gasos lacrimògens inclosos. Però els armilles grogues hi han tornat aquest matí i l’han tornat a blocar. La policia també va provar de trencar el blocatge del mercat de Sant Carles, i s’hi van repetir els enfrontaments. En el cas del Principat, una de les localitats més afectades per l’aturada és la Jonquera, on l’activitat comercial ha caigut d’un 70%. Com que l’aturada pot continuar indefinidament, la Generalitat de Catalunya ha demanat a la Direcció General de Trànsit espanyola que comenci a aturar els camions a València i a Saragossa, per evitar que el col·lapse augmenti.

Puig descarta un avançament electoral després del daltabaix del PSOE a les eleccions andaluses. S’han acabat les especulacions i tot indica que les eleccions seran al maig, com era previst, juntament amb les municipals. L’endemà de les eleccions andaluses, el president de la Generalitat, Ximo Puig, n’ha valorat els resultats i ha dit que l’avanç de l’extrema dreta amb els resultats de Vox n’és la pitjor conseqüència. Una extrema dreta que cal frenar, ha afirmat, ‘perquè la democràcia no és irreversible’. També s’ha mostrat preocupat per la presència de l’extrema dreta al País Valencià, que aquests últims mesos hi irromp com una anomalia democràtica ‘intentant marcar una agenda cultural i part de la política’. No obstant això, diu que està segur que el País Valencià ‘no escoltarà aquests cants de sirena’. Sobre un possible avançament electoral, el president ha refermat la idea de l’estabilitat i la consolidació del final de legislatura com a principal objectiu. ‘Hi ha moltes coses que farem amb un pressupost que espere que done resposta als problemes reals dels valencians’, ha dit. Puig ha afegit que era contrari a un superdiumenge electoral i, per tant, no vol que Pedro Sánchez avanci les eleccions espanyoles. La vice-presidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha lamentat els resultats de les eleccions andaluses i ha indicat que ‘no és mai una bona notícia que les dretes, les polítiques de dreta i els discursos de dretes avancen’. Segons ella, el govern del Botànic, posant les persones en el centre, és ‘modèlic, exportable i la vacuna contra el creixement de la ultradreta’.

El vaixell de Santa Pola es prepara per tornar a pescar després d’haver desembarcat els immigrants. La tripulació del vaixell Nostra Mare Loreto, amb base a Santa Pola (el Baix Vinalopó), ja ha tornat a la normalitat i reprendrà l’activitat pesquera després de desembarcar ahir a Malta els immigrants que havia salvat el 22 de novembre a unes vuitanta milles de les costes de Líbia. El patró del pesquer, Pascual Durá, i la resta de tripulants han posat rumb cap al port de Licata, a Sicília, després de deu dies d’incertesa, un fort temporal, falta de menjar i la malaltia d’alguns immigrants. Ara l’objectiu és reprendre la pesca fins que tornin a Santa Pola el 21 o el 22 de desembre. El pesquer va salvar dotze immigrants, un dels quals va ser evacuat d’urgència divendres en helicòpter fins a un hospital de Malta, a causa del seu estat de salut precari. El vaixell lliurà ahir els altres onze immigrants a una nau de la guàrdia costanera de Malta. En total, han romàs deu dies a bord del pesquer, en alta mar, tot esperant que algun país de la zona en permetés el desembarcament en algun port, després d’haver-hi refusat el govern espanyol.

El CDR de Formentera demana la llibertat dels presos polítics. La solidaritat amb els presos polítics arriba a tots els Països Catalans. Ahir el CDR de Formentera va escriure a la platja de Migjorn el lema ‘Llibertat preses polítiques’ a la sorra, amb fulles de posidònia, la ‘planta emblemàtica dels valors naturals de la nostra illa’, segons que ha explicat en un comunicat. També anuncia que es continuarà mobilitzant en suport dels presos, dels exiliats i de tothom que lluita per la República. La foto va ser feta amb un dron.

LA XIFRA
1.311 permisos per a temporers ha donat el govern d’Andorra enguany. S’han concedit 512 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 799 per a extracomunitaris.

TAL DIA COM AVUI
El 3 de desembre de 1967, el cirurgià de Sud-àfrica Christiaan Barnard va fer el primer trasplantament de cor de la història. Va ser a l’Hospital Groote Schuur de Ciutat del Cap.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor