Operació escoles a l’aire lliure

  • El debat sobre fer classes a l'aire lliure per combatre la covid-19 s'intensifica al començament de curs

Andreu Barnils
12.09.2020 - 21:50
Actualització: 13.09.2020 - 18:12
VilaWeb
Nens de l'Escola del Bosc de Rubió, aprenent a la natura (Foto: ACN)

Demà començarà l’escola al Principat, cosa llargament esperada per alguns, que veien que els nens necessitaven ansiosament els seus amics, i els seus espais, i llargament temuda per uns altres, que creuen que les escoles poden ser focus d’infecció i transmissió del virus. L’obertura de les escoles ha coincidit amb el debat sobre la possibilitat de fer classes a l’aire lliure, que aquí arriba penosament molt tard. L’avantatge de fer classes a l’aire lliure és, senzillament, que el virus es transmet molt menys estant a fora que no a dins. Això expliquen els experts de fa temps, i això demostren els estudis, com el que l’Hospital Clínic ha fet als casals d’estiu aquestes vacances. La transmissió entre la canalla ha estat mínima, malgrat la por, perquè jugaven a l’aire lliure. Per això escoles de tot el món (de Nova York a Finlàndia) tenen plans per a fer classes a fora, i per això experts com Àlex Arenas i Salvador Macip demanen de fer igual a Catalunya:

Catalunya té 5.445 centres educatius. Alegra de veure, en aquesta peça de TV3, que hi ha escoles que demà començaran les classes a l’aire lliure, com la dels Xiprers de Barcelona, que té bosc, i una mestra, Gemma Belart, que va aprendre de fer classes a fora… a Estocolm (!). Als Xiprers tindran taules fixes al pati, i roba preparada, fins i tot en cas de pluja. I a l’escola el Miracle, de Tarragona, faran classes a la platja i al parc de les Granotes. I a l’escola Port de Xàbia, a la Marina, ja fa una setmana que ho fan.

En canvi, deprimeix de veure que les iniciatives van a càrrec de cada centre, i que no hi ha hagut operació a gran escala d’escoles a l’aire lliure impulsada pel Departament. Serà interessant de veure quantes escoles catalanes, de gairebé 5.500, acabaran fent totes les classes del curs a l’aire lliure. I quantes per iniciativa pròpia, o del departament.

Perquè és evident que vivim en un dels climes del planeta Terra més favorables per a fer una operació d’ensenyament a l’aire lliure a gran escala. Llargs mesos de l’any, a milers d’escoles catalanes, es poden fer totes les classes a fora. Segur que amb petites modificacions (tenim pati, però a l’ombra, i necessitem cessió d’espais solells; tenim espai solell, però hi ha mesos que plou, amb un envelat faríem, etc.). Segur que en alguns casos les modificacions haurien de ser importants (canvi de calendari: fer classes al juliol i al setembre i deixar de fer-ne els mesos d’hivern; ampliació de pati, cessió d’espais, etc.). Faltaria, doncs, una operació escoles a l’aire lliure que no tenim, ni tindrem, aquest curs.

Però també és evident que hi ha centenars d’excepcions, centenars d’escoles on això seria més complicat, sigui per la boira, el fred, o la pluja, i que l’operació escoles a l’aire lliure no funcionaria. Massa fred, pluja o boira. La classe, a dins per força. I aquí Catalunya torna a tenir una solució: ventilar les aules. Res de sortir a fora. Estar-se a dins amb l’aire net. Ventilar l’aire també ajuda a tenir aules amb un risc de coronavirus molt menor. Doncs avui escric aquest article a pocs quilòmetres del gran clúster mundial dedicat precisament a la ventilació: Ripoll. A Ripoll hi ha tres empreses que fabriquen ventiladors per a mig món: Soler i Palau, Sodeca, i Casals. I si hi afegim Novovent, també catalana, tenim un dels quartets de venda de ventiladors més important del món. Som el país del món que concentra més empreses del sector, que competeixen amb Anglaterra, Suècia, Alemanya i França.

Aquestes són les empreses que podrien millorar, ampliar tècniques i innovar-hi, com en la dels recuperadors de calor, ja existents, tan útils a l’hivern (els ventiladors expulsen a fora l’aire de les aules, i n’hi fan entrar de nou, amb un intercanvi de temperatura tal que l’aire que entra s’apropia la calor de l’aire de dins), o que haurien de desenvolupar tècniques pensades directament per a filtrar l’aire de virus de covid sempre que un espai es ventila. Empreses que amb l’ajuda de l’administració podrien desenvolupar un pla de ventilació d’aules a gran escala per a llocs on no és fàcil fer classes a fora, començant per les de Ripoll.

Per lluitar contra la covid-19 a les escoles és ideal fer classes a l’aire lliure i ventilar les aules. Tenim un clima propici  i un clúster mundial d’empreses del sector de la ventilació. El que no tenim és l’operació a gran escala. Ha faltat imaginar-se’l.

”En els moments de crisi solament la imaginació és més important que no el coneixement” és una frase d’Albert Einstein directament aplicable en aquests moments.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor