18.10.2023 - 21:40
|
Actualització: 20.10.2023 - 20:40
Aquest cap de setmana torna el 48H Open House de València, el festival d’arquitectura que obre les portes d’una cinquantena d’espais emblemàtics de la ciutat i d’algun altre indret del País Valencià. Una de les grans novetats d’enguany és l’Open Showrooms, visites de caràcter arquitectònic a empreses de disseny i construcció destinades al públic més expert. Es podran visitar les seus i els productes de Gómez Grau, Sopena Innovation i Andreu World. L’Open Showrooms se suma a l’Open Walks –rutes temàtiques per la ciutat– i l’Open Photo –concurs popular de fotografia creativa que començarà dissabte i s’acabarà el diumenge 29 a les 23.59.
48H Open House Barcelona 2023: quinze propostes que no us podeu deixar perdre
Una altra novetat és l’Stand OHV. Per primera vegada, el certamen disposa d’un estand informatiu instal·lat a la plaça de l’Ajuntament de València per ser més a prop dels ciutadans. Els voluntaris informaran els ciutadans de tota la programació i les activitats durant el cap de setmana.
Enguany, es destaca l’obra de David Alan Chipperfield, arquitecte londinenc guanyador del premi Pritzker 2023, el premi internacional d’arquitectura més prestigiós del món. És l’arquitecte del Veles e Vents de València, construït el 2007 amb motiu de la Copa Amèrica de vela.
A continuació us expliquem les deu propostes d’enguany que no us podeu perdre.
Antic escorxador del Cabanyal
Arquitectes i datació: Construït l’any 1908. David Estal Herrero i Boris Strzelczyk van fer-hi intervencions l’any 2000.
L’any 1908 es va construir l’escorxador del Districte del Port, al barri del Cabanyal, tot i que no se sap qui en va ser l’arquitecte original. A final dels anys seixanta, l’escorxador va tancar i va ser utilitzat com a magatzem, tallers i despatxos, fins que va restar abandonat. Anys més tard, els veïns del barri van reivindicar-ne l’ús com a equipament públic. Finalment, va ser rehabilitat i s’hi va instal·lar el Centre de Salut Serreria I, inaugurat el febrer del 2000. Actualment és un espai cultural, arxiu i centre d’interpretació.
Horari: dissabte 21 de 10.00 a 14.00.
Adreça: carrer de Lluís Despuig, 35, València.
CaixaFòrum
Arquitectes i datació: Enric Ruiz-Geli i estudi Cloud 9, 2018.
La Ciutat de les Arts i les Ciències és un espai dedicat a la divulgació científica i cultural dissenyat per l’arquitecte Santiago Calatrava. Entre els molts edificis que la integren, hi ha el CaixaFòrum, situat a l’espai Àgora. El 2018, l’arquitecte Enric Ruiz-Geli va encapçalar-ne el projecte de construcció, conjuntament amb l’estudi d’arquitectura Cloud 9. En total, el centre té una superfície útil de 6.500 metres quadrats, amb dues grans sales d’exposició a la planta baixa. També hi ha de sales polivalents, un auditori, espais familiars i educatius, una llibreria i un restaurant. La principal característica que té és la sostenibilitat ambiental amb què ha estat fet. S’hi destaca el sistema de climatització, la tria de materials de construcció sostenibles i la coberta enjardinada del restaurant, que combinen art, naturalesa, ciència, tecnologia i arquitectura.
Horari: dissabte 21 a les 11.30, 12.00 i 18.00. Diumenge 22 a les 11.30 i 12.00.
Adreça: carrer d’Eduardo Primo Yúfera, 1A, València.
Casa Pati
Arquitectes i datació: Eltejadoazul, 2022.
Destaquem la Casa Pati de la programació de l’OHV d’enguany perquè és una oportunitat per a veure l’estil de casa tradicional valenciana. Construïda el 1949 al barri vell de Quart de Poblet, aquest habitatge unifamiliar privat té una coberta tradicional de dues aigües i un pati. Els amos volien conservar-ne l’essència tradicional, i per això s’hi ha mantingut intacta l’entrada i els taulells de ceràmica artesans de color blau.
Horari: dissabte 21 de 10.00 a 14.00.
Adreça: carrer de Sant Jordi, 9, Quart de Poblet, València.
Cellers subterranis d’Utiel
Arquitectes i any: No se sap qui els va construir, però els experts consideren que han estat en constant construcció i funcionament de l’edat mitjana fins a la primera part del segle XX.
Els cellers subterranis d’Utiel són unes de les excavacions més importants d’aquesta ciutat de la Plana d’Utiel, sobretot perquè han funcionat ininterrompudament d’ençà de l’edat mitjana fins al segle XX. La rehabilitació dels espais, que s’ha fet per etapes, ha servit per a redescobrir aquest patrimoni històric i cultural que evidencia la tradició vinícola de la zona. Tot i que encara ara s’hi fan excavacions, hom compta que hi ha més de cinc-cents cellers enterrats a Utiel per descobrir. Segons els experts, la primera referència d’aquests cellers és en un document del 1387, trobat a l’arxiu de la catedral de Conca.
Per la seva singularitat, els cellers subterranis d’Utiel es consideren un dels conjunts d’arquitectura excavada més destacats del País Valencià.
Adreça: carrer de la Porta Nova, Utiel.
Convent del Carme
Arquitecte i datació: Francesc Rifé, 2018.
El convent del Carme és actualment un centre d’oci cultural i un dels mercats gastronòmics més importants de València. En un futur, serà també un hotel urbà obert a la ciutat. L’any 1970 va néixer un projecte per a recuperar la memòria de l’antic convent del Carme, construït l’any 1609. El projecte de reforma del convent ha estat fet amb molta cura. Com que és una església, els arquitectes han volgut protegir amb el màxim respecte els elements patrimonials. És per això que gairebé no s’hi ha intervingut i només s’ha dotat l’espai de les instal·lacions tècniques necessàries per a funcionar diàriament com a centre cultural.
Adreça: plaça del Portal Nou, 6, València.
Mercat de Colom
Arquitecte i datació: Francisco Mora Berenguer, 1914-1916.
El Mercat de Colom és un edifici d’estil modernista de la ciutat de València situat al barri del Pla del Remei. Va ser dissenyat per Francesc Mora i Berenguer i construït l’any 1914. En aquella època, va ser un edifici molt innovador i va tenir un gran impacte tant en l’àmbit cultural com en l’artístic. És construït amb una estructura metàl·lica i una façana de rajoles vermelles d’obra vista, ornamentades amb mosaics de ceràmica amb dibuixos relatius a l’Horta de València, que fan referència al producte que es ven al mercat.
L’edifici té una nau central de divuit metres damunt setze pilars de vuit metres i mig d’alçada que suporten una estructura de ferro. Les dues naus laterals, de més de set metres cadascuna, s’estenen cap a l’exterior.
Horari: dissabte 21 de 16.00 a 20.00.
Adreça: carrer de Jorge Juan, 19, València.
Museu de Belles Arts
Arquitectes i datació: Juan Bautista Pérez Castiel, 1683. Intervenció d’Álvaro Gómez-Ferrer Bayo, 2012-2016.
La visita al Museu de Belles Arts a l’Open House pot ser una bona oportunitat per a veure la quarta i cinquena fases de les obres de restauració i ampliació que formen part de la intervenció de l’arquitecte Gómez-Ferrera. La quarta fase correspon a la construcció de sales i exposicions permanents i la cinquena, a la restauració de l’antic convent, on es va instal·lar el museu un cop acabada la guerra de 1936-1939.
Horari: dissabte 21 a les 10.00, 11.00, 12.00 i 17.30. Diumenge 22 a les 10.00, 11.00 i 12.00.
Adreça: carrer de Sant Pius V, 9, València.
Residència Avapace
Arquitectes i datació: Iñigo Magro, Paco Oria, Tania Magro, Gabriel García (VMC35), 2005-2009.
L’origen de la residència de l’Associació Valenciana d’Ajuda a les Persones amb Paràlisi Cerebral (Avapace) es remunta al 2005, al concurs organitzat pel Col·legi d’Arquitectes del País Valencià (COACV). L’edifici hostatja una residència i un centre de dia especialitzat en el tractament de persones amb paràlisi cerebral. Per això va ser dissenyat per a facilitar el desenvolupament d’activitats bàsiques dels residents i usuaris. Els patis, les superfícies espaioses, la lluminositat i la vegetació que caracteritzen l’edifici permeten la màxima funcionalitat i qualitat de vida pels pacients i alhora n’estimulen el desenvolupament intel·lectual. En definitiva, és un exemple que demostra que l’arquitectura pot contribuir a millorar la qualitat de vida.
Adreça: plaça de Josep Maria Orense, 6, València.
R125
Arquitectes i datació: David Estal i Arturo Sanz, 2017-2018.
Al carrer de la Reina del barri de Cabanyal hi trobem la casa R125. El nom és l’agrupament de la lletra inicial del nom del carrer, Reina, i el número de casa, 125. És una casa privada que combina l’estructura tradicional (fustes interiors, mosaic nolla i rajola hidràulica) amb el disseny més actual i tecnològic. En el projecte de rehabilitació de l’edifici s’ha encarat de ple l’envit de l’eficiència energètica. En la reconstrucció, s’hi ha cercat naturalitat i confort, tant en l’ambient com en els detalls constructius, amb la idea d’agrupar modernitat en un edifici tradicional, però sense perdre de vista la calidesa mediterrània que caracteritza el Cabanyal, barri històric que va néixer com a poble de pescadors.
Adreça: carrer de la Reina, 125, Vàlencia.
Veles e Vents
Arquitectes i datació: David Chipperfield i Fermín Vázquez, 2007.
L’any 2007 València va ser elegida la seu de la 32a Copa Amèrica. David Chipperfield va ser l’arquitecte encarregat de dissenyar l’edifici on es podien aplegar els espectadors per a veure la competició. El resultat va ser Veles e Vent, un impactant pavelló de quatre plantes fet de formigó blanc. És un joc d’angles i llums amb terrasses amb vistes sobre la mar. El nom, Veles e Vent, prové d’un poema d’Ausiàs Marc. El disseny ha guanyat premis d’arquitectura, com ara el premi Emirattes Glass LEAF del 2006 i els Premis Europeus del Royal Institute of British Architects el 2007.
David Chipperfield és l’arquitecte destacat de l’edició d’enguany de l’Open House de València, atès que enguany ha estat guardonat amb el premi Pritzker 2023.
Horari: dissabte 21 de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00. Diumenge 22 de 10.00 a 14.00.
Adreça: Edifici Veles e Vents de la Marina, València.