27.04.2023 - 10:32
Onze entitats de defensa dels drets humans han denunciat la decisió del Departament de Justícia d’avaluar l’ús d’aerosols a les presons catalanes. Han acusat la consellera Gemma Ubasart de pactar aquestes accions sense “transparència ni diàleg parlamentari” i han lamentat que tampoc s’hagi tingut en compte el punt de vista de les associacions en suport als presos. La mesura forma part del nou pla d’actuacions per augmentar la seguretat als centres penitenciaris que la conselleria ha acordat amb els sindicats de funcionaris. A banda de l’ús d’aerosols, el pla també contempla planificar un nou model de cel·les de seguretat reforçades o una prova pilot per incorporar càmeres unipersonals per als treballadors, entre d’altres.
Les entitats que han manifestat aquestes crítiques són l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, Alerta Solidària, l’Associació de Famílies de Presos a Catalunya, la Comissió de Defensa de l’ICAB, la cooperativa d’advocades IACTA, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, Justícia i Pau, Observa, la Xarxa Antirepressió de Familiars de Persones Detingudes i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans. Aquesta darrera, per la seva banda, ha anunciat que ha denunciat el cas al Consell d’Europa.
En un comunicat, les entitats han recordat que el passat 22 de març el secretari general de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i representants de diversos sindicats de funcionaris de presons, van signar un acord que incloïa l’adopció de diferents mesures “que afecten els drets fonamentals de les persones privades de llibertat”.
Han alertat que aquest pacte es va tirar endavant sense informar prèviament al Parlament i sense tenir en compte els posicionaments de les entitats de suport a persones preses a Catalunya. “És altament preocupant que, un cop més, les reivindicacions sindicals d’índole laboral al sistema de presons de Catalunya es barregin amb decisions estructurals sobre les presons que afecten els drets fonamentals de les persones privades de llibertat”, han indicat les entitats.
En aquest sentit, han criticat que l’actual consellera de Justícia, Gemma Ubasart, hagi assumit aquests compromisos sense “transparència, ni diàleg parlamentari o amb les entitats de defensa de drets humans i de suport a les persones preses”, han assenyalat.
Debat parlamentari
Les entitats han recordat que l’espai per debatre i abordar les decisions rellevants en matèria d’ús de la força per part dels cossos policials i els oportuns mecanismes de control que han d’implantar-se, és el Parlament. Així, han posat com a exemple la Comissió d’Estudi del Model Policial que va celebrar-se a la cambra catalana i han assegurat és “intolerable” que aquesta mena de modificacions no se sotmetin a control i autorització parlamentària.
Alhora, han considerat que s’ha fet una passa enrere i han dit que és “molt greu l’actual deriva que s’està produint” al voltant d’aquesta qüestió. A més, han advertit que és “especialment preocupant la incorporació d’una nova arma com l’ús d’esprais d’aerosols a l’interior dels centres penitenciaris, la incorporació de càmeres individuals o la generació de nous protocols d’ús de la força”.