L’ONU tanca un acord per a protegir els oceans després de 15 anys de negociacions encallades

  • Els estats membres acorden un marc legal per a protegir l'oceà més enllà de les fronteres nacionals · L'objectiu és crear zones protegides a alta mar i aconseguir de conservar el 30% dels oceans abans de l'any 2030

VilaWeb
Redacció
05.03.2023 - 09:11
Actualització: 05.03.2023 - 10:04

Els estats membres de les Nacions Unides han arribat a un acord per a protegir mars i oceans d’arreu del món. L’acord s’anomena Tractat d’Alta Mar i arriba després de quinze anys de negociacions. L’objectiu és crear més zones protegides i aconseguir de conservar el 30% dels oceans abans de l’any 2030. El nou text, consensuat per uns dos-cents països, també vol protegir i garantir l’ús responsable de la biodiversitat marina de les aigües que es troben a més de dues-centes milles de la costa i que, com que són compartides per uns quants països, són gestionades per organismes internacionals. La decisió és considerada essencial per a la protecció de la diversitat marina més enllà de les jurisdiccions nacionals, atès que, ara per ara, tan sols un 1% de la mar té regulació.

“El vaixell ha arribat a la costa.” Així anunciava el pacte de Nova York estant Rena Lee, la presidenta de la Conferència Intergovernamental sobre Biodiversitat Marina d’Àrees Fora de la Jurisdicció Nacional (BBNJ). L’acord ha arribat aquesta matinada, després de trenta-cinc hores de debat. L’últim acord és d’ara fa quaranta anys, de l’any 1982. Fins ara, les negociacions s’havien encallat per les posicions allunyades sobre els drets de la pesca i sobre el finançament. A més, un dels principals esculls entre els països membres ha estat com resoldre la fractura entre nord i sud sobre com compartir els beneficis del mar i els recursos genètics marins.

Ara, finalment, a partir del 2030 qualsevol activitat que es faci al fons marí serà subjecte a unes normes ambientals que garantiran que es faci d’una manera sostenible i responsable. Algunes de les activitats que ara passaran a estar restringides sota el nou marc legal són la pesca o la mineria marina.

Per la seva banda, les organitzacions ecologistes han celebrat l’acord, que veuen com una oportunitat per a poder protegir els oceans per fi.  “Aquest és un dia històric per a la conservació i un senyal que en un món dividit, protegir la natura i la gent es pot imposar a la geopolítica”, ha afirmat Pilar Marcos, la responsable d’Oceans a la delegació de Greenpeace a l’ONU. “Per fi podem passar de les paraules a un canvi real al mar. Els països han d’adoptar i ratificar formalment el tractat al més aviat possible perquè entri en vigor, i després poder crear els santuaris marins que el nostre planeta necessita. El temps corre per poder arribar a l’objectiu de protecció 30×30. Ens queda mitja dècada i no podem adormir-nos”, afegia.

L’adopció formal del tractat haurà d’esperar fins que un grup de tècnics garanteixi la uniformitat dels termes utilitzats i es tradueixi als sis idiomes oficials de l’ONU. De fet, Rússia ha abandonat la reunió abans de l’acord final i ha demanat poder revisar el text amb detall abans de donar-hi el vistiplau definitiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor