L’ONU demana al govern espanyol que aturi les lleis del PP i Vox contra la memòria democràtica

  • Remarquen que és obligació de tots els poders de l'estat espanyol de preservar la memòria de les víctimes de vulneracions de drets humans

VilaWeb
Europa Press
03.05.2024 - 09:52
Actualització: 03.05.2024 - 10:35

L’Organització de les Nacions Unides ha demanat al govern espanyol que prengui les mesures necessàries per preservar la memòria històrica, arran de les lleis contra la memòria històrica –”lleis de concòrdia”– tramitades pel PP i Vox, aprovada a l’Aragó i en tràmit al País Valencià i Castella i Lleó. Ho exposen tres relators de les Nacions Unides en un informe en resposta d’una denúncia del govern espanyol, i diuen que aquestes noves lleis poden invisibilitzar les vulneracions greus dels drets humans comeses durant el franquisme.

El document diu que aquestes lleis poden malmetre l’obligació de l’estat espanyol en matèria de drets humans i, en particular, l’obligació de garantir la preservació de la memòria històrica. Segons que exposen els relators, les lleis ordenen la supressió de múltiples entitats, projectes, llocs web i activitats de memòria històrica i poden implicar límits a l’accés a la veritat sobre què va passar amb víctimes de greus vulneracions de drets humans: “Poden invisibilitzar les greus violacions de drets humans comeses durant el règim dictatorial franquista, o ometen anomenar o condemnar aquest règim.”

Diuen que és important no discriminar entre diferents víctimes a l’hora de reconèixer el mal comès i donar-los justícia i reparació, si bé diuen que les lleis dites “de la concòrdia” podrien portar a assimilar les vulneracions comeses durant la dictadura franquista i la guerra del 1936-1939 a “un grup heterogeni de crims o violacions comeses per diferents actors, estatals i no estatals, durant el segle XX a Espanya”, i prendre així el reconeixement de centenars de milers de morts en execucions extrajudicials i desaparicions forçades comeses durant el règim de Francisco Franco.

Els relators de l’ONU diuen que és deure de tots els poders de l’estat espanyol –executiu, legislatiu i judicial– a tots els nivells territorials de complir amb l’obligació de protegir els drets humans, “compresa l’obligació de garantir la preservació històrica de la memòria de greus vulneracions de drets humans”.

“Reiterem, així mateix, que aquestes mesures han d’encaminar-se a preservar de l’oblit la memòria col·lectiva i, en particular, evitar que sorgeixin tesis revisionistes i negacionistes. Aquestes lleis –propostes o aprovades– obstaculitzarien el dret de saber la veritat i el dret de la llibertat d’associació”, esgrimeix l’informe.

Els signants del document són el relator especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, Fabian Salvioli; la presidenta del Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades o Involuntàries, Aua Baldé; i el relator especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries, Morris Tidball-Binz.

El PSPV i Compromís reclamen la retirada de la llei

La secretària general del PSPV, Diana Morant, ha exigit la retirada de la llei perquè és “una infàmia que emblanqueix el franquisme”. En aquest sentit, ha acusat el PP i Vox de revictimitzar les víctimes i de culpabilitzar-se del cop d’estat i de la guerra de 1936-39. “El que volem és reparar el dany fet a les víctimes […] el que volen és invisibilitzar unes víctimes i una violència específica”, ha afegit Morant

D’altra banda, el dirigent de Compromís Joan Baldoví ha lamentat que PP i Vox ha col·locat València al mapa de la vergonya. “No tot s’hi val per aferrar-se el càrrec”, ha afegit el partit en un piulet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor