20.11.2023 - 17:38
|
Actualització: 20.11.2023 - 23:01
Les polítiques actuals dels estats per a reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle són insuficients i aboquen la Terra a un augment de la temperatura global de tres graus, aquest segle, respecte de l’era preindustrial, segons que ha alertat l’ONU.
Les promeses de la comunitat internacional, per tant, encara són lluny d’assolir els objectius de l’Acord de París (2015), que pretén de limitar la pujada de la temperatura a menys de 2°C i, idealment, a 1,5ºC.
El Programa de l’ONU per al Medi Ambient (PNUMA), amb seu a Nairobi, ha publicat l’“Informe sobre la Bretxa d’Emissions” del 2023 deu dies abans de la Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic (COP28), principal fòrum polític per a abordar la crisi climàtica, que enguany es fa a Dubai.
Amb el títol “Rècord batut: les temperatures arriben a nous màxims, però el món no aconsegueix de reduir les emissions (una altra vegada)”, l’estudi compara les caigudes reals de gasos d’efecte hivernacle amb què cal per a combatre l’escalfament global.
El PNUMA subratlla que calen canvis a escala mundial per a assolir retallades del 28% i el 42% en els pronòstics d’emissió de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 per a una ruta cap als 2 graus i per a una altra cap als 1, 5 graus, respectivament.
“No queda cap persona o economia al planeta que no es vegi afectada pel canvi climàtic, per la qual cosa hem de deixar d’establir rècords no desitjats en matèria d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, temperatures màximes globals i clima extrem”, ha dit la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen.
Fins a començament de l’octubre d’enguany, s’han registrat vuitanta-sis dies amb temperatures superiors a 1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials. El setembre va ser el mes més calorós mai registrat, amb temperatures globals mitjanes que van ser 1,8 graus superiors als nivells preindustrials. L’informe conclou que les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle ha augmentat d’un 1,2% entre el 2021 i el 2022, assolint un nou rècord de 57,4 gigatones equivalents de diòxid de carboni. Aquesta mesura serveix per a quantificar la massa dels gasos d’efecte hivernacle sobre la base del potencial d’escalfament.
Augment d’emissions del G-20
Les emissions d’aquests gasos al G-20 (grup de països desenvolupats i emergents) van pujar d’un 1,2% l’any passat. “Si els esforços de mitigació que impliquen les polítiques actuals continuen als nivells actuals, l’escalfament global només es limitarà a tres graus per sobre dels nivells preindustrials aquest segle”, ha avisat el PNUMA.
L’aplicació completa de les Contribucions Determinades en l’àmbit Nacional (NDC, en anglès) dels estats –que inclouen emissions previstes per cada nació i mesures de mitigació– implicaria limitar l’augment de temperatura a 2,9°.
L’informe considera que, si s’apliquen les NDC condicionals (quan les fites depenen de suport financer extern) i les promeses de zero emissions netes de gasos amb efecte d’hivernacle a llarg termini, és possible de limitar l’augment de temperatura a 2 graus.
Tot i això, puntualitza que les promeses de zero emissions netes no es consideren actualment creïbles, perquè cap dels països del G-20 redueix les emissions a un ritme coherent amb aquest objectiu.
L’informe insta tots els països a fer transformacions per a un desenvolupament amb baixes emissions de carboni a tota l’economia, amb focus en la transició energètica.
Segons l’ONU, els estats més capaços i responsables en matèria d’emissions (particularment, els del G-20) hauran de prendre mesures més ambicioses i ràpides i aportar prou financer i tècnic als països en desenvolupament.