L’ONU adverteix que la crisi climàtica ja té efectes irreversibles

  • En un informe elaborat aquests darrers vuit anys, centenars d'experts alerten que l'escalfament global originarà fenòmens extrems arreu del món

VilaWeb
Redacció
09.08.2021 - 10:25
Actualització: 09.08.2021 - 11:54

L’activitat humana causa un canvi en el clima de la Terra que no té cap precedent a la història. Segons un informe de l’ONU, alguns dels impactes ja són inevitables i irreversibles. Les dues dècades vinents es preveu que les temperatures pugin 1,5 graus centígrads –4,4 graus a final de segle–, de manera que s’incomplirà l’acord pel clima de París (2015), i s’originin situacions extremes que poden causar devastació en qualsevol punt del planeta.

Com serà la Terra d’ací a cinc-cents anys? 

Tan sols una reducció dràstica i ràpida dels gasos d’efecte hivernacles aquesta dècada pot evitar la crisi climàtica que preveu l’informe, redactat per científics del panell internacional sobre el canvi climàtic (IPCC), la principal autoritat mundial. El document és un “codi vermell” d’alerta per a tots els governs, que aquest novembre s’han de reunir a Glasgow en l’anomenada Cop26.

Ara per ara, la UE, els Estats Units i més països occidentals s’han compromès a cercar la neutralitat climàtica –emetre el diòxid de carboni que els boscs i oceans són capaços d’absorbir– abans de l’any 2050. En canvi, la Xina ajorna l’objectiu fins el 2060. De totes maneres, els experts consideren que això serà insuficient per a revertir la situació i reclamen un canvi de rumb brusc.

L’informe se centra principalment a observar els efectes físics que ha tingut l’escalfament, així com els possibles escenaris futurs del planeta segons els gasos d’efecte hivernacle que produeixi la humanitat en les dècades vinents. La concentració en l’atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d’efecte hivernacle, és la més alta registrada en els últims dos milions d’anys. La de gas metà i òxid nitrós, els altres dos grans responsables, no havien arribat a uns nivells tan alts en els últims 800.000 anys. Segons l’informe, els darrers cinc anys han estat els més calorosos mai registrats des de 1850.

L’informe també espera que el nivell del mar segueixi augmentant. Entre 1901 i 2018, l’augment va ser d’uns 20 centímetres. Prenent les referències més recents en aquest camp, s’espera que l’any 2100 la crescuda sigui de 40 centímetres, o fins als 80 centímetres en l’escenari menys optimista. L’IPCC explica que això contribuirà a inundacions de zones costaneres “més freqüentment”, i que “esdeveniments extrems relacionats amb el nivell del mar que abans tenien lloc cada cent anys podrien ocórrer anualment a finals de segle”.

La publicació d’aquest nou informe ha coincidit amb una concatenació de desastres naturals i fenòmens meteorològics inaudits arreu del món, les inundacions al centre d’Europa i la Xina, l’onada de calor extrema del Canadà… Precisament, l’informe actual hi fa referència més explícitament aquest cop. Afirma que “el canvi climàtic ja està afectant els fenòmens meteorològics a totes les regions del món”. També apunten que “l’evidència dels canvis observats en onades de calor, pluges torrencials o sequeres i la seva atribució a la influència humana s’ha enfortit des del darrer informe, el 2013”.

L’informe, el sisè que publica el panell d’ençà del 1988, ha estat elaborat aquests darrers vuit anys amb l’aportació de centenars d’experts, que constaten inequívocament que el deteriorament accelerat del clima és a causa del factor humà i preveu que els anys vinents es registrin fenòmens catastròfics com ara augments del nivell del mar, desgel als casquets polars i a les glaceres d’arreu del planeta, onades de calor, inundacions i sequeres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor