I on és, després del PISA, la responsabilitat dels partits independentistes?

  • L'independentisme ha governat el país aquests darrers tretze anys i ara no pot passar per sobre del fracàs de l'escola catalana sense ni tan sols fer autocrítica

VilaWeb
Fotografia d'arxiu de les protestes contra el conseller Gonzàlez-Cambray.

La polèmica desencadenada pel report PISA porta, o hauria de portar, obligatòriament a una pregunta: quina responsabilitat hi té el govern, l’administració, en els mals resultats que s’han fet públics? I, derivat d’això, quina responsabilitat política hauria d’assumir el govern?

En el cas del País Valencià i les Illes, la reacció política ha estat estranyament satisfeta –com si a ningú no li interessés de parlar-ne. Tanmateix, en el cas del Principat hem vist un esperpent notable. Ahir la consellera Anna Simó va desmentir personalment la primera explicació feta pel departament que apuntava a una sobrerepresentació dels alumnes immigrants. Simó va dir: “Això va de pobresa infantil i segregació escolar”, però després afirmà: “Aquest govern treballa com ningú per abordar-ho.”

La frase és buida i tòpica. I esquiva el debat i les responsabilitats. Fins i tot diria que és molt poc convincent, si tenim en compte que ara ja fa molts anys que tenim govern independentista i que, més en concret, el Departament d’Ensenyament és a les mans d’Esquerra Republicana.

Aquests tretze darrers anys, amb els governs de Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès, la política educativa del país ha recaigut sempre en forces independentistes. I, concretament, d’ençà del 2018, el departament ha estat continuadament en mans d’ERC. En relació amb això, em sembla que invocar el futur amb consignes simplistes, sense fer autocrítica ni reconèixer els errors que s’han comès, no és seriós. Ni crec que siga allò que la gent es mereix. Allò que els votants es mereixen.

Com deia abans, no és seriós especialment per part d’Esquerra Republicana, que ha gestionat el departament aquests darrers cinc anys –i menys encara sabent, com tots sabem, el nivell de crispació i desori que ha arribat a crear els últims anys en la comunitat educativa. Però no és seriós tampoc que Junts faça servir el PISA per atacar el seu rival, com ho fa, si resulta que ha tingut en les seues mans la presidència de la Generalitat onze anys dels darrers tretze –i, sí, ja ho sé que Junts és un partit nou, però tots sabem de què parlem: Mas, Puigdemont, Torra.

Una de les coses que els partits independentistes han repetit més com lloros durant anys és que calia governar per a demostrar que els independentistes ho podíem fer tot millor, de manera que fos clar que el país aniria millor si fóssem un estat independent. Bé. Doncs no ha estat el cas. No s’ha fet bé. I, en vista d’aquest fet evident, no ens mereixem, si més no, una bona autocrítica? O és que ara resulta que no hi ha cap responsabilitat política, en això que ha passat?

 

PS1. Considere Germà Bel un dels caps més ben moblats d’aquest país. De manera que us he de recomanar que llegiu l’entrevista amb ell que publiquem avui. I em centre en tres coses: la visió positiva que té de l’amnistia i la negociació, que continua pensant que és impossible un referèndum d’independència acordat i la seguretat que mostra en el fet que prompte apareixeran noves llistes electorals independentistes. No deixa mai indiferent.

PS2. El periodisme independent dóna forma a un món més just i ajuda a crear un país nou, deslliurat de les rèmores del passat. A VilaWeb no tenim cap propietari multimilionari, no depenem del govern, ni restem condicionats per cap empresa ni cap grup de pressió. Per això som lliures d’informar rigorosament sobre els esdeveniments nacionals i mundials. I per això també podem mantenir el periodisme que fem, d’accés obert i gratuït per a tothom. Perquè creiem que tothom ha de poder accedir a informació de confiança. Però, per mantenir-nos i continuar fent la nostra feina, ens cal tenir més subscriptors. Per això us demanem que us en feu en aquesta pàgina.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor