L’OMS torna a demanar a la Xina que publiqui les dades relatives a l’origen de la covid-19

  • L'organització ha emès un comunicat, tot just quan fa cinc anys de les primeres informacions sobre els primers casos detectats a Wuhan

VilaWeb

Europa Press / Redacció

31.12.2024 - 16:13
Actualització: 31.12.2024 - 17:20

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a demanar a la Xina que comparteixi totes les dades relatives a la covid-19. “Continuem instint a la Xina la necessitat de compartir les dades perquè puguem entendre l’origen de la covid. És un imperatiu moral i científic”, ha argumentat en un comunicat emès avui, que fa cinc anys de les primeres informacions sobre els primers casos detectats a la ciutat de Wuhan.

També ha dit que “sense transparència, sense compartir i sense cooperació entre països, el món no pot prevenir adequadament ni preparar-se per a futures epidèmies i pandèmies”.

En un primer moment, les autoritats de la Xina van apuntar a la possibilitat que el virus s’hagués originat a l’exterior del país. Ara bé, no va ser fins el 2021 quan una comissió conjunta d’experts de la Xina i de l’OMS va poder visitar Wuhan. L’informe final considera entre “probable i molt probable” que el coronavirus s’originés en espècies salvatges i que es contagiés a altres espècies abans de saltar a l’ésser humà. Tanmateix, no s’ha establert amb claredat l’origen ni la ruta de transmissió.

El passat mes de setembre, un estudi internacional apuntava a animals salvatges venuts al mercat de Wuhan, fet que descartava la hipòtesi que el virus s’hagués produït en un laboratori.

El govern xinès defensa la seva “transparència”

El govern de la Xina ha defensat que sempre ha actuat amb transparència a l’hora de compartir la informació relativa a l’origen de la pandèmia de la Covid-19. La portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès, Mao Ning, ha argumentat en una compareixença que, davant dels “intents de manipulació política”, sempre ha intentat col·laborar en els esforços internacionals.

En aquest sentit, ha afirmat que després de l’inici dels brots, les autoritats xineses van compartir dades amb l’OMS i altres actors de la comunitat internacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor