OMS demana prohibir els plaguicides més tòxics per a les persones i establir límits màxims en aliments i en l’aigua

  • L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advocat per prohibir els plaguicides que siguin més tòxics per a les persones i els que persisteixen més temps en el medi ambient, i protegir la salut pública mitjançant l'establiment de límits màxims de residus dels plaguicides en els aliments i l'aigua.

VilaWeb
Redacció
09.08.2017 - 17:18

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advocat per prohibir els plaguicides que siguin més tòxics per a les persones i els que persisteixen més temps en el medi ambient, i protegir la salut pública mitjançant l’establiment de límits màxims de residus dels plaguicides en els aliments i l’aigua.

Al món s’utilitzen més de 1.000 plaguicides per evitar que les plagues malmetin o destrueixin els aliments, si bé la toxicitat de cadascun depèn de la seva funció i d’altres factors. Per exemple, els insecticides solen ser més tòxics per a l’ésser humà que els herbicides. A més, el mateix producte pot causar efectes diferents en funció de la dosi, via per la qual es produeix l’exposició, ja sigui la ingestió, la inhalació o el contacte directe amb la pell.

Les persones que corren més risc són les que estan directament exposades als plaguicides, com els treballadors agrícoles que apliquen aquests productes i les persones que es troben en zones properes al moment en què es propaguen o poc després. No obstant això, la població general que no es troba a la zona on s’utilitzen els plaguicides també es veu exposada a aquests productes, si bé a quantitats molt inferiors, perquè poden estar presents de forma residual en els aliments i l’aigua que ingereixen.

En aquest sentit, l’OMS ha alertat que els plaguicides són una de les principals causes de mort per intoxicació voluntària, sobretot als països d’ingressos mitjans i baixos. “A causa que són intrínsecament tòxics i s’apliquen deliberadament perquè es propaguin al medi ambient, la seva producció, distribució i utilització ha de regir-se per un control i una reglamentació estrictes. A més, és necessari fer un seguiment regular dels seus residus en els aliments”, ha detallat.

D’altra banda, l’organisme ha recordat que la Divisió de Població de les Nacions Unides ha calculat que, el 2050, la població mundial serà de 9.700 milions de persones, un 30 per cent més que el 2017, i que la gran majoria d’aquest creixement es produirà als països en vies de desenvolupament.

Així mateix, i d’acord amb les previsions de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el 80 per cent de l’augment de la producció d’aliments necessari per fer front a aquest creixement demogràfic als països en vies de desenvolupament s’obtindrà gràcies a la millora en el rendiment dels cultius i a l’augment de les collites anuals en el sòl. Per tant, només el 20 per cent del creixement de la producció d’aliments provindrà de l’expansió de les terres de cultiu.

“Els plaguicides es continuaran utilitzant perquè permeten evitar pèrdues importants de les collites. No obstant això, els seus efectes sobre les persones i el medi ambient són una preocupació permanent. L’ús de plaguicides per produir aliments, tant per al consum local com per a l’exportació, ha de complir amb les pràctiques agrícoles correctes amb independència de la situació econòmica del país. Els agricultors no han d’aplicar més quantitats d’aquests productes de les necessàries per protegir els seus cultius”, ha resolt l’OMS.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor