28.06.2024 - 10:10
|
Actualització: 28.06.2024 - 11:41
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que la davallada en el consum de productes lactis causa un dèficit de iode entre els europeus. A parer de l’organització, la popularitat i la disponibilitat creixents d’alternatives vegetals a fonts essencials de iode com els lactis i el peix contribueix a una ingesta insuficient –”persistent i incrementada”– d’aquest element, d’acord amb un estudi de l’OMS i de la Xarxa Global del Iode (IGN). Això fa créixer el risc per a la salut de la població, especialment de les dones durant l’embaràs, que en tenen necessitats més altes.
Segons que subratlla l’OMS, la ingesta de iode és especialment important per al desenvolupament del cervell del fetus abans de l’embaràs i durant l’embaràs. “El canvi a alternatives vegetals dels lactis, particularment entre les dones, que ja tenen un riscs més alt de deficiències de iode i malalties de les tiroides que no els homes, és preocupant especialment en països que tenen la llet com a font de iode, atès que moltes alternatives als lactis no en contenen“, diu Hans Henri P. Kluge, director regional per a Europa de l’OMS.
La sal iodada continua essent l’estratègia principal per a assegurar la ingesta de iode adequada, però això, subratlla l’OMS, també és afectat pels canvis en la dieta i en l’estil de vida. Els aliments produïts o cuinats fora de casa, com el pa, la carn processada o els menjars preparats són ara les fonts principals de la ingesta de sal en la dieta occidental, fins a entre un 70% i un 80% del total. Ara, segons l’OMS, enquestes recents assenyalen que només el 9% de la sal que es fa servir en els productes alimentaris processats d’Alemanya és iodada, percentatge que puja al 34% a Suïssa.
Tenint en compte tot això, l’OMS demana “estratègies més flexibles” per a protegir la població de la deficiència en la ingesta de iode, com ara polítiques per a l’ús de sals iodades en els aliments processats i la integració de mesures per a la reducció de sal i la iodització de la sal, en paraules de Gauden Galea, assessor estratègic de l’OMS.