03.10.2019 - 21:50
El primer d’octubre de 2017, quan vaig veure l’acció desproporcionada i violenta de l’estat espanyol contra els seus ciutadans democràtics i pacífics, vaig comprendre de cop què passa a Espanya i a Catalunya. I em vaig adonar que hi ha alguna cosa que funciona molt malament al govern espanyol.
Sóc filla d’una mare neerlandesa i d’un pare català, i em vaig criar als Països Baixos. Puc assegurar que al meu país una situació com la que ara hi ha a Catalunya, de repressió i culturicidi de l’estat envers una de les seves regions, és impensable. És per això, perquè els neerlandesos no es poden imaginar que existeixi una situació com aquesta, que no entenen el desig d’independència del poble català. I, per tant, hi van en contra. A aquesta distància psicològica entre neerlandesos i catalans, s’hi afegeix una informació dels mitjans locals escassa i sovint esbiaixada. Les notícies sobre Espanya i la situació catalana són tretes exclusivament de Madrid. Per tant, la imatge dels catalans que es té als Països Baixos no és gaire positiva: són caracteritzats de nacionalistes que només miren pel seu interès econòmic. I la gent hi reacciona amb un rebuig emocional.
I no és tan sols que els mitjans neerlandesos no ho expliquin prou, sinó que la política neerlandesa també fa curt, perquè la posició oficial del govern continua ancorada en la idea que Catalunya és un problema intern d’Espanya. Això s’explica perquè els membres neerlandesos del Parlament Europeu treballen intensament amb polítics unionistes del PP, del PSOE i Ciutadans. Aparentment, això fa que tinguin les mans lligades i, en conseqüència, els nostres parlamentaris nacionals callen.
Per això vaig començar una petició per la qual demanem al parlament neerlandès que faci tant com pugui per l’alliberament dels presoners polítics a l’estat espanyol. Ja l’han signada més de 56.000 persones. Tot i que ja tenim prou signatures perquè ens l’acceptin a tràmit, a nosaltres ens agradaria que fos la petició més gran mai presentada als Països Baixos. Per això demanem a tothom que s’hi afegeixi (en aquesta pàgina web). Tenim temps fins el 8 d’octubre, quan lliurarem la nostra petició al parlament neerlandès. Oi que ens agradaria que aquell dia hi hagués almenys 155.000 residents europeus preocupats que han signat la petició? Si fóssim tants, de segur que no ens podrien menystenir!
Per reforçar la nostra petició, el 8 d’octubre omplirem l’Haia amb informació, amb fets i amb històries personals. Mostrem als Països Baixos que els catalans som demòcrates pacífics que ja en tenen prou, de repressió, i d’aquesta llarga ombra franquista que no acaba de desaparèixer. Anem-hi a tocar el cor dels neerlandesos. Portem la nostra crida positiva i decidida en favor dels drets humans, la democràcia i l’alliberament dels presoners polítics catalans a l’Haia, al cor de la ciutat de la Pau. Convertim el cas català en un cas internacional.
Laura Prat Bertrams
Petició: catalaansegevangenen.petities.nl