Omplen l’Haia de signatures perquè l’alliberament dels presos polítics es debati al parlament neerlandès

  • 'Sigui quin sigui el pronunciament final de la cambra, la proposta és important perquè continua internacionalitzant el conflicte', ha dit el conseller Lluís Puig

VilaWeb

Redacció

08.10.2019 - 19:52
Actualització: 08.10.2019 - 23:00

Avui s’ha presentat a les comissions d’Afers Europeus i d’Afers Exteriors del Parlament dels Països Baixos, a l’Haia, la petició ciutadana per l’alliberament dels presos polítics catalans. Té 60.070 signatures i és la segona amb més adhesions que s’ha presentat darrerament. La cambra hi respondrà el dia 16 d’octubre.

L’objectiu de la iniciativa, coneguda amb el nom d’Omplim l’Haia, és ajudar a internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. Entre l’ANC dels Països Baixos i el Foreign Friends of Catalonia van recollir signatures utilitzant els seus canals i les xarxes, i també fent campanya entre la ciutadania neerlandesa. Al lliurament, hi han assistit set parlamentaris neerlandesos de formacions polítiques diverses, com ara el Partit Popular per la Llibertat (VVD), la Crida Demòcrata-cristiana (CCD) i el Partit Socialista (SP). S’han compromès a fer tant com sigui possible perquè la petició tiri endavant i l’empresonament dels presoners polítics pugui ser debatut al parlament.

El conseller Lluís Puig s’ha desplaçat fins a l’Haia de Bèlgica estant, per donar suport a aquesta iniciativa, dirigida per l’ANC dels Països Baixos: ‘Sigui quin sigui el pronunciament final de la cambra, la proposta és important perquè continua internacionalitzant el conflicte i ens permet de prendre nota de com funcionen les democràcies plenes’, ha dit Puig a VilaWeb.

Puig, exiliat a Bèlgica de fa dos anys, ha destacat el procediment de la democràcia parlamentària neerlandesa, que no té en compte l’origen de les signatures que sol·liciten els debats a la cambra. ‘Mira si és forta la democràcia, que tant els fa d’on són les signatures. Quan una petició té adhesions, se senten amb l’obligació de debatre-ho.’

Després del lliurament formal de la petició, s’ha fet una taula rodona sobre la vulneració dels drets humans a l’estat espanyol, en què han participat persones que han estat encausades, com ara Jordi Pesarrodona, o que han estat víctimes de la repressió, com el fill de la presidenta del parlament Carme Forcadell, Ferran Pegueroles. Així mateix també hi ha pres part Alfredo de Zayas, relator independent de l’ONU, que ha titllat l’estat espanyol de ‘curiós’, pel fet d’haver-se adscrit a diversos tractats internacionals i, alhora, limitar drets i impedir el dret d’autodeterminació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor