Òmnium recorda les víctimes del franquisme i demana justícia pels crims de la dictadura

VilaWeb

ACN

21.11.2015 - 02:00

Més d’un miler de persones van demanar ahir justícia pels crims del franquisme en un emotiu acte organitzat per Òmnium Cultural davant de la presó Model, escenari, per exemple, de l’execució de Salvador Puig Antich.

Amb el suport de desenes d’entitats, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, músics, víctimes i familiars d’aquells que van patir la repressió van commemorar el 40è aniversari de la mort de Franco i van lamentar que l’estat espanyol encara no hagi demanat perdó pel franquisme i ‘no s’hagi fet justícia’ amb les víctimes, els familiars de les quals encara no saben ni on estan enterrades. ‘

Fins ara el 20-N només sortien els feixistes en acte de nostàlgia. Avui hem pres el carrer els demòcrates en acte de reivindicació i homenatge’, va apuntar el president d’Òmnium, Quim Torra.

Música per retre homenatge a les víctimes

A ritme de ‘Què volen aquesta gent’ (Maria del Pau Bonet), ‘Jo vinc d’un silenci’ (Raimon) i L’estaca (Lluís Llach), aquesta última corejada pel públic, centenars de persones van reclamar justícia per a les víctimes del franquisme. A l’acte van assistir-hi autoritats polítiques com la presidenta del parlament, Carme Forcadell, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i els consellers en funcions Ferran Mascarell i Meritxell Borràs.

Víctimes que van patir la repressió franquista van intervenir mitjançant vídeos que es van projectar en una pantalla gegant, on van explicar les tortures que van patir en aquells anys i van denunciar que l’estat espanyol encara no hagi demanat perdó. Neus Català, Jordi Carbonell o Raimon Carrasco, fill de Manuel Carrasco i Formiguera, van posar la pell de gallina als assistents amb els seus testimonis. Un grup de persones i de nens van pujar a l’escenari i van mostrar fotografies de víctimes del règim.

Amb els noms de milers de persones que van morir a mans del règim de fons, l’advocada Magda Oranich, que va defensar l’última persona afusellada pel franquisme, el militant d’ETA Txiki, va lamentar que l’estat espanyol encara no hagi condemnat un règim que va assassinar el president de la Generalitat només pel fet de ser-ho. També es va queixar que els familiars de les víctimes encara no sàpiguen on estan enterrats els morts. ‘Han volgut que oblidéssim però no oblidem, ens han volgut amagar la història però aquí estem. No volem venjança, volem justícia’, va exclamar.

Torra va dir que és una ‘vergonya’ que Espanya ‘no hagi estat capaç de passar comptes amb el seu passat totalitari’. ‘Acumulem una transició vergonyosa, amb una llei d’amnistia tramposa i, més recentment, una llei de memòria històrica que ha arribat tard i malament i que no ha servit ni per condemnar el franquisme ni per reparar el dolor de les víctimes’, es va queixar, que va denunciar la ‘impunitat de què han gaudit els seus responsables i la vigència, encara, d’elements del franquisme’ en matèria d’ideologia, legislació i aparells de l’estat espanyol.

L’acte va acabar amb totes les autoritats dalt de l’escenari corejant L’estaca i amb crits d’independència.

Vegeu el piulet d’Òmnium Cultural amb el vídeo del cant de L’estaca:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor