Òmnium obre la possibilitat de publicar el premi Sant Jordi a totes les editorials

  • Les noves bases del premi es donaran a conèixer a l’abril · Fins ara era l’editorial Proa, del Grup 62, qui publicava les obres guanyadores

VilaWeb
Montserrat Serra
28.02.2018 - 13:32
Actualització: 28.02.2018 - 13:56

Òmnium Cultural ha anunciat que a partir de la pròxima edició, obrirà la possibilitat de publicar el premi Sant Jordi a totes les editorials. El premi Sant Jordi de novel·la inèdita és un dels més ben dotats de les lletres catalanes, amb 60.000 euros, i el més popular. Les noves bases del premi es donaran a conèixer a l’abril. En un comunicat emès per l’entitat s’explica que es convocarà un concurs per triar nova editorial per un periode determinat. Des del 2011 ha estat l’editorial Proa, segell del Grup 62, qui ha editat el premi Sant Jordi, que en la darrera edició va guanyar Joan-Lluís Lluís amb Jo sóc aquell que va matar Franco.

Entre el sector editorial ha sorprès la proposta, perquè les editorials l’han conegut a través de la premsa, però l’han rebut positivament. Un dels dubtes importants és si les editorials hauran d’assumir el cost de la dotació del premi, fet que invalidaria la participació de la majoria de segells. Fonts d’Òmnium han explicat a VilaWeb que “la redacció de les bases encara no és tancada, però que en cap cas els 60.000 euros del premi seran cap ‘handicap’ perquè cap editorial no s’hi pugui presentar. Aquesta renovació del premi Sant Jordi té la voluntat d’implicar el major nombre d’actors i editorials possibles, perquè volem que sigui un revulsiu per al sector”.

Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, creu que la dotació de 60.000 euros s’ha de mantenir, “perquè cal que tinguem un premi literari en llengua catalana ben dotat, per poder competir amb els premis en llengua castellana. I esperem que aquesta renovació mantingui la voluntat de difusió i de possibilitats comercials que ha tingut el premi fins ara.” I ha afegit: “Està molt bé que Òmnium reforci aquesta via cívica, cultural i social i aposti per recolzar el món de la literatura.”

Però no tots els editors comparteixen el mateix criteri de manteniment de la dotació del premi. Josep Cots, d’Edicions de 1984 i Premi Nacional de Cultura 2017, considera que 60.000 euros és una xifra inflada: “Jo sóc partidari de treure la tendència que hi ha a valorar el diners per sobre del valor literari que han de tenir les obres. I em sembla que els premis que s’haurien d’augmentar són els premis a obra publicada, que el que fan és consolidar els autors i estimular-los perquè continuint escrivint.” Però Cots vol deixar ben clar: “Ara, cal remarcar que Òmnium, que és a punt d’arribar als cent mil socis i, per tant, té la capacitat d’ajudar a dinamitzar el sector i augmentar els lectors, inicii aquest canvi en el panorama dels premis literaris. S’ha d’aplaudir la iniciativa, perquè pot suposar un canvi molt seriós. Això s’ha de dir ben clar.”

Aquest mes de febrer, l’entitat ha dut a terme dues accions en l’àmbit dels premis literaris en llengua catalana, que poden provocar un canvi en la concepció dels premis literaris i també pot ajudar a prestigiar-los i fer-los de més abast. La setmana passada l’entitat va atorgar per primera vegada el premi a la millor novel·la catalana de l’any, que va obtenir l’escriptor Raül Garrigasait per l’obra Els estranys (Edicions de 1984), i ara ha anunciat la renovació del Sant Jordi, trencant el monopoli que el grup Planeta ha tingut fins ara en l’àmbit dels grans premis literaris en català.

Segons el comunicat publicat: “Òmnium fa un pas més en la projecció del guardó, obrint-lo a tot el sector editorial, d’acord amb les demandes dels actors implicats.” I també: “Òmnium entén que els premis literaris han de ser un revulsiu per a la creació literària, l’edició i el consum en llengua catalana i ha traçat una estratègia per fer-ho realitat. Aquestes dues iniciatives, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la i la renovació del Premi Sant Jordi, són els pilars d’una estratègia a mig termini, amb la qual Òmnium busca enfortir el sector, incrementar els lectors i obrir portes a editorials i autors.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor