17.12.2019 - 12:58
|
Actualització: 17.12.2019 - 16:28
Des del 20 de setembre de 2017, més de 2.500 persones han estat víctimes de la repressió per les seves idees polítiques. Aquesta xifra ‘alarmant’ l’ha feta pública avui Òmnium en una conferència de premsa conjunta amb Irídia i Alerta Solidària, dos col·lectius d’advocats que defensen bona part d’aquestes víctimes, entre les quals, batlles, manifestants, webs tancades i els casos més coneguts, polítics exiliats i empresonats.
El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha alertat que ‘és un comptador que no s’atura en cap moment’, per això ha considerat ‘imprescindible’ dibuixar aquest mapa de la repressió per denunciar la situació i destacar la feina d’entitats i advocats d’arreu del país que fan una ‘feina incansable i mai prou agraïda’. Per això, a l’acte hi havia Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia, i Xavier Pellicer, d’Alerta Solidària, acompanyats de l’activista David Fernàndez.
Entre la xifra de 2.500 represaliats destaquen la presència de dotze condemnats, nou exiliats, 1.083 persones ferides de l’1 al 4 d’octubre del 2017, 313 arran de les protestes per la sentència, 292 persones detingudes, 12 empresonades pels fets del 23-S i les protestes després de la sentència i 18 investigades per clonar webs tancades, entre altres.
Mauri ha defensat que la resposta cal continuar sent la ‘mobilització no violenta’ per a continuar denunciant la vulneració de drets fonamentals, i ha llançat un missatge a Sánchez: ‘El que passa a Catalunya, i alguna persona els costa d’entendre, no és un problema de convivència, és un conflicte polític’. I ha deixat clar que per Òmnium tots els detinguts durant les protestes de l’octubre són presos polítics.
També dirigint-se a Sánchez, Mauri ha dit que un govern no es pot dir progressista si no atura la repressió: ‘Com tampoc hi pot haver un govern que es consideri progressista que ignori les exigències d’organitzacions com Amnistia Internacional i l’ONU’.
‘Abusos sistemàtics’
Pellicer, d’Alerta Solidària, ha posat més números a les protestes. Unes 250 persones han estat detingudes durant les protestes de després de la sentència i han estat víctimes de la brutalitat policíaca, tant durant la seva detenció, com en la seva custòdia judicial: ‘Estem parlant d’una situació de vulneració de drets; estirament de drets per aturar qualsevol mena de mobilització. És evident que aquesta situació no passa perquè hi hagi una poma podrida al cistell, sinó perquè ja forma part del sistema’.
Continuant amb la intervenció de Pellicer, David Fernàndez ha dedicat la seva intervenció a ampliar el retrat del sistema político-judicial que afavoreix el ‘cicle repressiu’. Diu que la legislació ‘hispànica’ i les seves consegüents reformes penals permeten les més de 2.500 persones reprimides des del 2017, fet que equipara Espanya amb Turquia. I ha posat més números sobre la taula, com les quaranta agressions de l’extrema dreta; o d’altres encara per quantificar, com el suport legal a tots els detinguts, empresonats i exiliats; la ‘brutal campanya del ministeri d’exteriors que està perseguint qualsevol moviment’; o ‘les mentides’ que llança l’estat: ‘Com que Tsunami és una organització criminal. Això és prevaricació i falsedat documental’.
Fernàndez ha criticat que els ‘perpetradors d’aquestes vulneracions policíaques i judicials han estat condecorats, guardonats, ascendits i pensionats, com el cas de Sebastián Trapote. I això ho han permès el PP i el PSOE’.
Anaïs Franquesa, d’Alerta Solidària, ha assenyalat que el fet que 2.500 persones hagin estat represaliades és ‘alarmant i preocupant’, però aquestes macroxifres diu que no poden amagar que darrere hi ha situacions de vulneracions de drets fonamentals per part dels cossos policíacs: ‘Això ha de canviar i s’han de depurar responsabilitats. Per això tenim procediments judicials oberts’.
‘Jo hi aniré’
Sobre la mobilització que prepara el Tsunami per demà de cara al partit entre el Barça i el Reial Madrid, Marcel Mauri ha aprofitat per fer una crida a què la gent demà surti al carrer a manifestar-se: ‘Que el que estem fent avui deixi clar que aquí no ens deixem ningú, i que quantificar aquesta repressió, serveix per no oblidar que tenim uns objectius polítics i continuarem defensant els drets‘.
‘Sobren els motius per expressar-se políticament dins i fora del camp. És una protesta que defensada per tots els drets. Jo hi aniré’, ha dit David Fernàndez, qui ha deixat anar: ‘Potser li hem de dir nazi a algun nazi i així suspenen el partit’.