Òmnium denuncia al TEDH que la justícia espanyola exclogui les entitats a favor del català en la causa del 25%

  • Antich considera insòlit i antidemocràtic que els jutges vulnerin el dret dels ciutadans d'aprendre català

VilaWeb
ACN
25.10.2024 - 08:10
Actualització: 25.10.2024 - 10:44

Òmnium Cultural ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en què afirma que la justícia espanyola discrimina i exclou les entitats que defensen el català en la causa general que imposa el 25% del castellà a les escoles. L’ha presentada després de la negativa del Tribunal Constitucional espanyol (TC) que fos part implicada en el judici que “amenaça el conjunt d’escoles de Catalunya” i que actualment resta pendent de la decisió del TC mateix sobre la llei i decret llei del català a l’escola. A parer d’Òmnium, tant el TC com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han fet una clara discriminació lingüística i una vulneració del dret al tracte igualitari que li han impedit de presentar-se a la causa.

L’entitat afirma que la raó que els tribunals li donen per no acceptar que es presenti a la causa és que la imposició del 25% de castellà “no afecta l’ús del català a les aules ni té efectes sobre Òmnium ni els seus socis”. En canvi, Òmnium lamenta que els tribunals sí que van acceptar que s’hi personessin entitats no representatives i contràries a l’escola catalana com ara Asamblea por una Escuela Bilingüe i Hablamos Español.

Ja llavors, l’entitat presidida per Xavier Antich va denunciar el perjudici greu que suposava no poder defensar, des de la societat civil, el model d’immersió lingüística. Òmnium recorda que la decisió del TSJC va tenir dos vots particulars de cinc magistrats, vots que consideraven obvi que l’ús vehicular o docent més gran d’una llengua –en aquest cas el castellà– implicava necessàriament una correlativa disminució de les altres llengües vehiculars.

Aquests dos magistrats consideraven, per tant, que les entitats que treballaven per la promoció del català a l’escola haurien de ser admeses com a part afectada en el judici, atès que en cas contrari, es veuria amenaçat el dret de la tutela judicial efectiva i d’igualtat de tracte.

Antich ha considerat “insòlit i antidemocràtic” el paper de la justícia espanyola contra el català a l’escola i creu que vulnera el dret dels ciutadans d’aprendre el català. “És surrealista, tot i que no ens sorprèn, que la justícia espanyola consideri que la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a les aules no afecta el català i, per tant, que tampoc afecta Òmnium Cultural”, ha afegit.

Òmnium manté que l’execució de la sentència del 25% de castellà a les escoles té una implicació política i social clara, i lamenta que la justícia continuï amenaçant l’escola catalana, exclogui les entitats representatives de la comunitat educativa i favorables a aquest consens de país, mentre premia i promociona les que “pretenen de trencar amb el model d’immersió lingüística, sense cap base pedagògica, amb la pretensió d’impedir que el conjunt de l’alumnat pugui estar plenament capacitat per comunicar-se en català”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor