08.03.2023 - 13:23
|
Actualització: 08.03.2023 - 13:47
La secció local d’Òmnium Cultural de Castelldefels ha plegat en bloc per desavinences i tensions amb els responsables territorials del Baix Llobregat, que depenen de la junta nacional. L’organització va traslladar el malestar a la junta nacional a mitjan desembre, però diuen que no s’han pres mesures per a desencallar la situació. Es queixen que hi ha hagut “una tutela paternalista i un intervencionisme autoritari”, que no se’ls ha tingut en compte en el funcionament territorial i que han estat exclosos de la dinàmica de treball. També diuen que s’han sentit sols i que no han rebut suport de la junta nacional. “L’associació ha fet un crit de socors per dir que això no funciona bé, perquè posin fil a l’agulla, però no ens han fet cas”, lamenta Toni López, membre de la secció local. El grup encara no tenia junta, però es coordinava amb la territorial per a fer les activitats com a Òmnium Castelldefels.
El grup va enviar ara fa una setmana, el primer de març, una carta de dimissió al president de l’entitat, Xavier Antich. En l’escrit, al qual ha tingut accés VilaWeb, el grup diu que la dissolució s’ha decidit unànimement arran dels entrebancs que s’han trobat a l’hora d’impulsar l’activitat i projectes. “El grup local d’Òmnium Cultural Castelldefels ha pres la decisió de plegar com a col·lectiu, i els seus socis, de manera individual, decidiran si es donen de baixa de l’entitat. Alguns ja ho han fet aquestes setmanes, decebuts amb la línia de l’entitat”, expliquen.
Segons Òmnium Cultural, a Castelldefels no hi ha cap secció local ni junta. “No és una dimissió ni una dissolució”, diuen fonts de l’entitat. En la pàgina web d’Òmnium, en canvi, Castelldefels sí que consta com a secció local. L’entitat diu que van començar converses per a configurar el grup, però que no han arribat a bon port. “A Castelldefels, vam començar a fer reunions amb ells per si podrien formar part d’una futura junta. Tot això no ha arribat al final, no han estat escollits i no poden dimitir de res”, afegeixen. També diuen que no hi havia previsió de fer eleccions de l’entitat al municipi.
Deixant de banda el malestar amb els responsables territorials, l’agrupació ha explicat a VilaWeb que també ha decidit de plegar perquè creu que l’entitat s’ha centralitzat, professionalitzat i polititzat. En concret, es queixen que les directrius i estratègies d’àmbit nacional costen d’adequar-se al territori, i que Òmnium hauria d’haver estat més coneixedora de la realitat que es viu al Baix Llobregat, on hi ha dificultats de fer accions en l’àmbit cultural, lingüístic i associatiu de caràcter català. Segons López, “Castelldefels no té el teixit social ni la sensibilitat que hi pot haver en la població de Vic, Berga, Olot o Girona”.
Malestar amb el responsable designat per la junta nacional
Òmnium Castelldefels es va reactivar ara fa un any, el març del 2022, després de dos anys d’inactivitat a causa de la pandèmia. Pensaven que la junta nacional tenia compromís de guanyar més pes al Baix Llobregat, on “la llengua és una qüestió complicada”, explica López. El grup feia reunions mensuals amb els socis i va fer un programa amb unes quantes activitats en favor del català, la cohesió social, l’educació i la cultura. Malgrat això, el malestar amb els responsables territorials es va fer palès de bon començament.
El novembre es van reunir amb el vocal de la junta nacional que gestiona la zona territorial, Gerard Pijoan, per parlar de la situació i traslladar-li el malestar. López diu que la reunió no va ser satisfactòria: “Ens van convidar a marxar. Ens van dir que hi ha més entitats amb uns altres criteris. És a dir, van convidar socis d’Òmnium Cultural a anar-se’n.” Segons la secció local, el problema principal és amb el responsable tècnic que va assignar la junta nacional per a supervisar l’activitat de Castelldefels. Diuen que s’ha extralimitat de les funcions i que els ha limitat unes quantes activitats. “Ens han dit que la gent de Castelldefels no té experiència, que no està preparada. Hi ha hagut un criteri impositiu”, comenta López. “No ens han permès avançar ni treballar en els projectes en marxa, i això fa del tot inviable de continuar”, expressen en la carta de dimissió.
A mitjan desembre, carta a la junta nacional
Arran d’aquest fet, l’associació va enviar a mitjan desembre una carta als vint-i-quatre membres de la junta nacional per a fer-los coneixedors de les diferències i anunciar-los que paralitzaven l’activitat i ajornaven les activitats tot esperant una solució de part de la junta nacional. En l’escrit, l’entitat diu que Castelldefels ha estat víctima d’una “tutela paternalista i intervencionisme autoritari”. “S’han imposat criteris més propis d’un comissari polític, contraris a l’activitat del pinyol [com s’anomenen les seus locals], d’una manera discrecional, sense que hi hagués cap argument ni directriu específica de la seu nacional al respecte”, expliquen. Això diuen que es va fer palès en una activitat la vigília de l’Onze de Setembre i una conferència organitzada pel Consell de la República. “Òmnium va fer costat als actes aportant-hi associats i posant el logotip als cartells. Això va desencadenar la reprimenda dels responsables territorials”, comenten.
També diuen que els han convidat més d’una vegada a cercar unes altres entitats de l’àmbit sobiranista per treballar-hi i que els han amenaçat de tancar la secció local. “En la reunió amb Gerard Pijoan, ens van convidar a marxar d’Òmnium Cultural unes quantes vegades. En cap moment no es va plantejar una sortida del conflicte, ni es van considerar els nostres arguments, ni les peticions de revisar la idoneïtat de la gestió de la coordinadora del delta [del Llobregat]”, comenten.
La carta que van enviar als membres de la junta data del 15 de desembre. Segons Òmnium Cultural, es va rebre el 24 de desembre. A mitjan febrer, dos mesos després, Òmnium Castelldefels va parlar-ne amb uns quants membres de la junta nacional, i es va assabentar que el document encara no s’havia repartit. “Ens sentim ofesos i abandonats. Els escrivim una carta, passen tres mesos, i encara no t’han contestat. A més, l’han amagada als membres de la junta. Com es diu això? Segrest de la comunicació!”, es queixa López. VilaWeb ha parlat amb un membre de la junta nacional i ha explicat que avui encara no han rebut la carta d’Òmnium Castelldefels. La secció local diu que la carta fou blocada deliberadament perquè no arribés als destinataris. Segons Òmnium, el document sí que es va repartir als membres de la junta nacional i que, després de tenir-ne constància, es van fer reunions per donar-hi resposta.
A mitjan febrer, la secció local es va tornar a reunir amb els responsables territorials, el secretari de la junta nacional, Jordi Arcarons, i Gerard Pijoan, i també el 27 de febrer en una reunió per a exposar un nou model de gestió. “En tots dos casos, les reunions no podien ser més decebedores i improductives. Els responsables de Territori, tot i admetre l’error organitzatiu comès en el delta del Llobregat amb la designació d’una coordinadora plenipotenciària que manega els sis municipis excedint-se de les seves funcions, reiteren l’error i hi tornen a proposar la mateixa persona”, expressen en la carta de dimissió. Òmnium explica que fa temps que sospesa de canviar la distribució territorial, i que a partir d’aquest debat van treballar per reconfigurar l’estructura del Baix Llobregat.
“L’adeu d’OC es fa més dolorós en veure el tríptic informatiu animant a fer-se’n soci quan diu ‘El nostre principal actiu són els nostres socis i sòcies compromeses amb la nostra lluita’. Segur?”, acaben dient.