05.12.2022 - 10:13
|
Actualització: 05.12.2022 - 11:25
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet públic que no l’entitat no participarà en la manifestació de demà convocada per l’ANC contra la modificació del delicte de desordres públics. “No anirem a remolc de ningú i Òmnium no contribuirà a la confrontació entre diferents agents del moviment independentista i a fer antipolítica”, ha dit en una entrevista a La Vanguardia, publicada just el dia abans de la manifestació. Antich diu que celebra l’eliminació de la sedició impulsada pel govern espanyol i ERC, tot i que critica que “vagi de la mà de l’ampliació del delicte de desordres públics”. Amb tot, es desmarca de la manifestació convocada de l’ANC perquè, diu, veuen “amb molta preocupació algunes derives que se’n desprenen”.
Fonts d’Òmnium consultades per VilaWeb diuen que aquestes declaracions d’Antich són una crítica a una manera de fer que, creuen, contribueix a la confrontació partidista i a atacs entre independentistes, una deriva que atribueixen a l’independentisme en conjunt i que volen deixar enrere. Tot i que no participaran en la manifestació de demà convocada per l’ANC, Òmnium sí que va assistir, juntament amb més entitats civils, a la convocatòria contra la reforma del delicte de desordres públics que es van concentrar davant la delegació del govern espanyol a Barcelona.
A l’entrevista, Antich també critica que l’ANC hagi convocat la manifestació primer i els hagi demanat suport després, en compte de proposar una convocatòria conjunta de bon començament: “Nosaltres som partidaris de mobilitzar en xarxa, de manera consensuada. Però a la manifestació del dia 6 Òmnium no hi dóna suport, perquè és una convocatòria que va impulsar l’Assemblea a la qual després se’ns demana adhesió.” Antich diu que les relacions amb l’ANC són “fluïdes i molt constants”, pràcticament setmanals, però que hi ha diferències en la manera de treballar.
Afegeix que han parlat amb el govern, amb els agents polítics i amb els moviments socials amb l’objectiu de trobar el màxim consens sobre com corregir el nou delicte de desordres públics. Per ell, la tramitació de la reforma al congrés espanyol és un moment per a introduir esmenes i garantir que qualsevol modificació de l’actual delicte de desordres públics garanteixi l’exercici de drets fonamentals i no criminalitzi el dret de protesta. “Hem parlat amb Esquerra, Junts, la CUP i els comuns. Tots reconeixen que no hi ha res tancat i ens confirmen que volen fer pressió política perquè la proposta d’ampliació de desordres públics sigui esmenada”, ha afegit.
Sobre els passos cap a la desjudicialització, Antich ha respost que en alguns moments es prenen iniciatives que efectivament es fan per treure la resolució del conflicte polític dels tribunals, però considera que són “molt tímides i molt contradictòries”. “Òmnium –diu– no pot celebrar cap de les iniciatives de manera completa perquè pràcticament totes van de la mà d’algun element que ens preocupa.”