18.01.2022 - 21:30
|
Actualització: 20.01.2022 - 10:50
La setmana passada Manel Cervantes, director de malalties infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, explicava en una entrevista a VilaWeb que al seu hospital no hi havia cap ingressat a l’UCI amb la variant òmicron. Deia que això era una notícia molt bona, perquè significava que realment la variant òmicron era més lleu: “Si d’aquí a tres setmanes no ens ingressa cap pneumònia bilateral a l’UCI, crec que tot serà molt clar. Veure que cada dia hi ha més casos a Catalunya i en tenim menys a l’UCI no quadra si no és perquè realment l’òmicron és més lleu i el 80% de la població està vacunada.”
Aquesta setmana la xifra ja ha variat. Hi han arribat els primers casos, però no canvien el pronòstic de Cervantes. A l’UCI de l’hospital Parc Taulí hi ha hagut dos malalts amb la variant òmicron. Tots dos hi eren ingressats per uns altres motius i han resultat positius en covid-19. És a dir, eren a l’UCI amb covid, però per a ser tractades per una altra malaltia principal. La covid-19 no els ha dut cap complicació extra. Actualment, ja els han donat l’alta. A l’UCI també hi ha dos casos que encara no tenen confirmada la variant. Són dos malalts no vaccinats que han tingut una pneumònia. Tot plegat confirma les hipòtesis del doctor Manel Cervantes: que la variant òmicron sigui més lleu ajuda a controlar els ingressos, però el vaccí també és clau per a evitar que la malaltia empitjori.
Arriben casos d’òmicron a l’UCI?
Però i a la resta d’hospitals? Hi arriben casos d’òmicron a l’UCI? Tot esperant dades més concretes, que el Departament de Salut podria anunciar ben aviat, VilaWeb ha volgut fer-ne un mostratge en uns quants hospitals de Catalunya.
Segons que ens expliquen, aquestes últimes setmanes els hospitals han vist com començaven d’arribar els primers casos de pacients amb la variant òmicron, encara que continuen essent una minoria a l’UCI. És el cas de l’Hospital del Mar de Barcelona. El 5 de gener encara no hi havien detectat cap cas d’òmicron a l’UCI. Avui, dels onze pacients seqüenciats que hi ha ingressats a cures intensives, dos tenen l’òmicron. Unes xifres molt baixes, tenint en compte que aquesta variant va substituint molt ràpidament la delta. Es calcula que a hores d’ara el 83% dels casos que es diagnostiquen a Catalunya són de l’òmicron.
Tot plegat fa pensar que el comportament d’aquesta sisena onada és diferent de les anteriors. Sembla que es travessa alhora el pic de contagis i el d’ingressats; en canvi, en les onades anteriors primer s’arribava al pic de contagis i al cap de dues setmanes o més al de pacients a l’UCI. Segons els experts aquest canvi de tendència es pot explicar perquè enmig de l’onada va aparèixer la variant òmicron, que, tot i encomanar-se molt més, no té tant d’impacte hospitalari. Això els ha ajudat a aplanar abans aquesta segona corba.
L’òmicron és molt més present a planta que no a l’UCI
En canvi, la tendència és diferent si es miren els ingressos a planta. En aquest cas, segons les dades a què ha tingut accés VilaWeb, la variant òmicron sí que substitueix la delta amb més força. Per exemple, a l’Hospital Vall d’Hebron el 55% de pacients amb covid-19 tenen la variant òmicron. Però d’aquests, només un 7% requereixen l’UCI. Una xifra inferior a les de les variants anteriors.
Un cas semblant és el de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. De les vint persones amb covid que hi havia a les UCI divendres, s’havia identificat la variant en dotze: onze tenien la delta i només una l’òmicron. En canvi, a planta, la variant òmicron comença a guanyar pes. Un 40% dels pacients amb covid-19 ingressats a l’Hospital Arnau de Vilanova tenen la variant òmicron, i només un 30% la delta. En el 30% restant encara s’ha de determinar.
Els experts consultats per VilaWeb destaquen que, a diferència de les altres variants, entre els ingressats per l’òmicron n’hi ha que necessiten atenció mèdica per una malaltia diferent de la covid-19. Al Parc Taulí i a l’Arnau de Vilanova calculen que una tercera part dels pacients amb covid hi ingressen per una altra malaltia.