Oltra tem que els diners a les monges de Sogorb anava a altres fins: el seu centre està “arreglat” i el dels xiquets no

  • Assegura que no existix un "especial objectiu" contra la Congregació que té altres centres que funcionen "molt bé"

VilaWeb
Redacció
18.05.2017 - 14:13

Assegura que no existix un “especial objectiu” contra la Congregació que té altres centres que funcionen “molt bé”

VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat este dijous que té la sospita que els diners que la Generalitat destina a la congregació de les Germanes Terciàries Caputxines a Sogorb –2.235 euros per xiquet al mes i 1.800 euros mensuals per plaça no ocupada– anava a altres finalitats perquè la part del centre on residixen les monges està “arreglada”, mentre que “on viuen els xiquets no”. “Això fa pensar que els diners s’han invertit d’una determinada manera”, ha assenyalat.

A més, ha insistit que “quan el menjar es dóna perquè te’l regala el supermercat, òbviament sí que hi ha indicis que alguna cosa no està funcionant bé”, ha remarcat Oltra qui, no obstant açò, ha puntualitzat que el seu departament no té “constància” que això haja sigut així, per la qual cosa el seu departament seguirà treballant “en eixa qüestió”.

Oltra s’ha pronunciat en estos termes, després de presentar el Pla ‘Avalem Experiència’, en ser preguntada per les crítiques de la Congregació a la seua denúncia sobre l’estat d’abandonament d’alguns centres i als indicis de maltractament en el cas del centre Nuestra Señora de la Resurrección de Sogorb (Castelló), gestionat per les Germanes Terciàries Caputxines, els qui l’han acusat d’impagaments” i que encara complint amb l’exigència de reformar el centre “s’ha desallotjat als xiquets”.

Sobre este tema, ha recordat que estos fets es coneixen per un informe d’inspecció d’un funcionari públic de la Generalitat que parla de “conductes inadequades, indicis de maltractament cap als xiquets i relata, copiant el llibre-diari dels xics, dutxes d’aigua freda al gener i la privació de determinats menjars com a càstig”.

Per açò, ha defès que després de conéixer el seu departament este document el passat 18 d’abril, el 9 de maig els xiquets van ser trets d’eixe centre. “Qualsevol persona en el seu sa juí que em diga a mi, a la vista d’un informe d’un funcionari públic que és neutral i que diu que hi ha indicis de maltractament i conductes inadequades, què haguera fet?”, ha assenyalat la vicepresidenta per a defendre que “qualsevol que tinguera un xiquet al seu càrrec hauria fet el mateix i és traure els xiquets d’allí, estabilitzar-los i portar-los a un lloc apropiat”.

A més, ha subratllat que el problema no radica únicament en “l’habitabilitat del centre”, sinó que l’informe apunta també que “la residència de la Congregació està reformada, mentre que la part on viuen el xiquets té condicions d’inabitabilitat”. “Açò és el que diu literalment l’informe i no és una opinió, sinó que ho escriu un funcionari públic que té presumpció de veracitat”, ha remarcat.

Sobre este tema i preguntada per si té “indicis” que els diners que el centre rebia de la Generalitat per a manutenció i atenció dels menors es destinava per a altres finalitats, Oltra ha assenyalat: “Quan el menjar es dóna perquè t’ho regala el supermercat òbviament sí que hi ha indicis que alguna cosa no està funcionant bé”.

A més, ha indicat que la part de residència de la Congregació està “arreglada” i “on viuen els xiquets no”. “Tot fa pensar que els diners s’han invertit d’una determinada manera, però no tenim una constància i anem a seguir treballant en eixa qüestió”, ha subratllat.

En este sentit, ha recordat que les monges tenen 18 places ocupades per les quals cobren 2.235 euros al mes i 6 no ocupades per les quals cobren 1.800 euros al mes que no li produïxen despesa, per la qual cosa ha criticat que es portara als xiquets a “mendigar a un supermercat” com, segons ha dit, així ho ha reconegut la pròpia directora que, a més, admet que “els xiquets anaven, però no anaven sols”.

“ESTA NO ÉS MANERA D’EDUCAR”

“Quan un centre rep 2.235 euros per xiquet jo crec que que no fa falta que se’ls porte a mendigar a un supermercat perquè al final el que pensa la gent és que esta Congregació es feia càrrec altruistament dels xiquets i en un país avançat, democràtic en el segle XXI els xiquets tutelats per la Generalitat òbviament es fa càrrec la Generalitat que paga per la seua manutenció i el tracte digne a estos xiquets”, ha dit Oltra.

En este punt, ha lamentat el missatge que se li dóna a un menor que “ja ha tingut un abandonament familiar i traumes previs”, quan se’l porta a un supermercat: “Tu menges el que la societat rebutja”. “Això no és una manera d’educar a xiquets que necessiten ser reconstruïts”, ha reprovat.

IMPAGAMENTS

Respecte als “impagaments” que les monges enlletgixen al Consell, Oltra ha admès que hi ha quatre mesos que falta per pagar, conseqüència que encara no ha arribat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). “Nosaltres paguem per FLA estos contractes i ha d’arribar, toquem fusta, perquè siga hui”, ha afirmat.

Per a Oltra, esta situació es produïx quan una comunitat autònoma no té liquiditat ni finançament i depèn d’estos fons de l’Estat i no pot pagar abans. No obstant açò, ha subratllat: “Una cosa és el retard en el pagament i una altra és que no es destinen els diners on s’han de destinar”.

En qualsevol cas, la responsable de Polítiques Inclusives ha recordat que els xiquets desallotjats del centre de menors de Sogorb han sigut desviats a altres residències de la mateixa Congregació, per la qual cosa ha negat que existisca “un especial” objectiu contra les Germanes Terciàries Caputxines. “Tenen altres centres a Castelló i València on tenen els xiquets molt bé, de manera professional i digna i treballem molt a gust amb la Congregació en la part que treballa bé”, ha resolt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor