22.07.2016 - 17:33
VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha confiat este divendres que no queden expedients pendents quan s’aprove la llei de renda Renda Garantida de Ciutadania gràcies al nou decret llei aprovat hui pel ple del Consell. Tot i això, ha assenyalat que fins als dos mesos d’aplicació del decret “no es podrà fer un càlcul realista”.
Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha assenyalat sobre esta qüestió que fins a passats dos o tres mesos de funcionament d’este nou decret llei no es podrà vore a quin ritme se’n van resolent els 15.545 expedients pendents per a poder fer “un càlcul realista”.
Tot i això, es treballa amb l’objectiu que quan entre en vigor la nova llei, que es preveu que s’aprove este semestre, el tap” de llistes d’espera estiga “net” per a poder “fer de la renda mínima l’instrument per excel·lència contra l’empobriment i d’estendre punts d’inclusió social”.
El decret llei establix, entre d’altres mesures, que el pla familiar d’inserció que han d’elaborar els servicis socials municipals no siga determinant per a la concessió d’estes ajudes, en aquells casos que els ajuntaments es demoren més de dos mesos en la redacció del pla. Així, ha justificat que “no té sentit” paralitzar l’expedient per la falta d’un pla que “pot tardar 8 mesos quan la condicions familiars poden haver canviat”.
Sobre esta qüestió, Oltra ha justificat la necessitat d’esta mesura extraordinària transitòria, fins que s’aprove la nova llei, per a acabar amb “el calvari” de les persones que es troben en esta situació. Així, ha explicat que una família no pot pensar en com inserir-se al mercat laboral si “ha d’enfrontar-se cada dia al calvari d’acudir als servicis municipals, actualitzar el seu cas per a vore si pot rebre alguna ajuda, d’cí anar a una ONG, i d’ací al banc d’aliments”.
“Algú es pensa que en esta circumstància té el cap per a inserir-se quan sol poden pensar què menjaran els seus fills”, ha qüestionat Oltra, que ha recalcat que quan “la situació s’estabilitza és quan es pot pensar en una inserció perquè puguen tornar al mercat laboral”. Per esta raó, volen que la nova llei siga “un instrument potent i que no disperse les ajudes per a no complicar més la vida” a estes persones.
DECRET
El decret llei perseguix agilitzar el procés de tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania davant de la situació d’emergència social i resoldre la situació d’incompliment, per part de l’administració, de l’abonament de les rendes pendents de pagament i la resolució d’expedients pendents de tramitar.
Alhora, es preveu que les direccions territorials dependents de la Conselleria siguen considerades centres d’atenció directa, i que els llocs de treball adscrits a la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania tinguen la consideració de llocs d’atenció directa o cobertura prioritària susceptibles de substitució en el cas que es produïsca una baixa o una vacant.
En este any de govern ja s’han pres mesures importants, com incrementar el pressupost destinat a Renda Garantida dels 29 milions de 2015 als 39 d’enguany, que a més són considerats crèdit ampliable, el que va a permetre sol·licitar prompte una ampliació de 6 milions d’euros per a poder seguir pagant esta ajuda.
Sobre esta qüestió, ha assenyalat que un dret no pot dependre que haja pressuposat. “Ningú entendria que no s’atenguera un pacient a la porta d’urgències perquè no quede pressupost i en l’atenció social és el mateix, tot i que faça falta un poc de pedagogia per a fer-ho entendre”, ha assenyalat.
Així, si hi ha més sol·licituds i hi ha més persones que tenen dret a esta ajuda, tot i que s’hagen esgotat els 39 milions d’euros el crèdit s’amplia. L’actual Consell porta ja 36,5 milions d’euros distribuïts per al pagament d’esta ajuda, respecte dels 27 milions d’euros que havia el juliol de 2015, ha recordat.
Estes mesures han permès aconseguir que el juliol existisquen 34.648 destinataris de la Renda, dels quals 13.837 són titulars i 20.811 són beneficiaris; respecte dels 32.134 destinataris, 12.415 titulars i 19.719 beneficiaris, que existien en el mateix mes de 2015.