Olla de pressió a Itàlia per la possible condemna de Salvini pel segrest de l’Open Arms

  • El vice-president del govern italià i els seus aliats han començat una campanya de pressió per a influir en la sentència, que es publicarà demà · La fiscalia demana sis anys de presó per segrest i abús de poder per haver mirat d'impedir el desembarcament d'Open Arms l'agost del 2019

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

18.12.2024 - 21:40

Després de tres anys de procés judicial, i més de cinc anys dels fets, el tribunal de Palerm dictarà demà a les 9.45 la sentència del judici a Matteo Salvini, actual vice-primer ministre italià i ministre de Transports, pels entrebancs que va posar al vaixell Open Arms el 2019 perquè no desembarqués a Itàlia cent quaranta-set persones rescatades a la Mediterrània. Llavors, Salvini era ministre d’Interior i va blocar durant dinou dies l’arribada dels migrants a terra ferma, cosa que va ocasionar situacions de molta tensió al vaixell i, fins i tot, alguns van saltar a l’aigua per provar d’arribar nedant a Lampedusa, a vuit-cents metres d’on es trobava ancorat l’Open Arms. Finalment, la fiscalia d’Agrient va ordenar el desembarcament de tota la tripulació per raons de seguretat i va donar peu a una investigació judicial a Salvini, a qui demanen sis anys de presó pels delictes de segrest i d’abús de poder.

Aquests darrers dies, Salvini i els seus aliats han intensificat la pressió als jutges del cas per mirar d’aconseguir una sentència absolutòria. La setmana passada, va començar un compte enrere, i cada dia penja un vídeo a les xarxes socials que el presenta com un heroi per haver “defensat les fronteres italianes” i en què afirma que ho tornaria a fer. Alhora, el seu partit, la ultradretana Lega, diu que ha recollit més de trenta mil signatures d’adhesió a un manifest de suport a Salvini; i el partit europeu ultradretà Patriotes –que acull la Lega, Vox i Rassemblement National, entre més partits– ha fet una campanya de suport a Salvini que converteix el cas en una disputa judicial sobre la defensa de les fronteres europees. Segons Salvini, una condemna enviaria un missatge molt perillós al conjunt dels europeus.

Fa pocs dies, el director d’Open Arms, Òscar Camps, va demanar públicament al jutge del cas que aguantés la pressió i fos just, tenint en compte que la decisió que prengui pot crear un precedent i reforçar l’obligació dels estats a atendre les persones que les ONG rescaten a la Mediterrània. Tot plegat, en un context europeu de normalització del govern ultra-dretà d’Itàlia i d’aval de les seves polítiques de fronteres de tancades, tant dels governs conservadors com dels suposats progressistes. Aquest mateix octubre, Meloni va rebre la benedicció d’Ursula von der Leyen al pla per a enviar immigrants a centres d’Albània.

En el procés judicial contra Salvini, Meloni ha fet costat al seu soci de govern i ha manifestat públicament “tota la solidaritat”. “És increïble que un ministre de la República Italiana corri el risc d’acabar sis anys a la presó per haver fet la seva feina defensant els confins de la nació, tal com deia el mandat rebut dels ciutadans”, va escriure. Antonio Tajani, ex-president del Parlament Europeu i ara ministre d’Afers Estrangers d’Itàlia com a cap de Forza Italia –tercera pota de la coalició ultradretana que governa el país– també va criticar la petició de pena de la fiscalia: “Demanar sis anys de presó per aquesta raó sembla una decisió irracional i sense cap fonament jurídic.”

L’Associació Italiana de Magistrats va denunciar públicament els comentaris dels membres del govern i va dir que eren una intromissió a la justícia i un greu atac a la democràcia: “S’han fet insinuacions d’un ús polític de la justícia i reaccions desproporcionades, fins i tot, per part de figures públiques i del govern. Són declaracions greus, que no concorden amb les funcions exercides, i una violació oberta del principi de separació de poders.”

Salvini ha dit que, passi què passi divendres, no té cap intenció de deixar el càrrec de vice-president del govern italià i ministre de Transports. “Independentment de la sentència, l’endemà serà al meu despatx treballant”, va dir, tenint en compte que la sentència no serà ferma i podrà presentar dues apel·lacions abans d’aconseguir una sentència definitiva.

Un judici històric

La tensió pel contingut de la sentència del cas Open Arms recorda a la que hi va haver fa més de deu anys en els casos contra Silvio Berlusconi i la pressió que va exercir en contra del poder judicial. Durant els tres anys que ha durat el procés judicial pel segrest de l’Open Arms, s’han escoltat quaranta-cinc testimonis i s’han fet vint-i-quatre sessions. Hi ha personades vint-i-set parts civils, entre associacions i particulars. La fiscalia acusa Salvini d’haver actuat il·legalment per forçar els migrants rescatats a passar gairebé tres setmanes sense poder desembarcar, tot i que es trobaven en condicions molt precàries.

Més enllà del compliment d’una pena de presó –la fiscalia demana sis anys, però, si és condemnat, podrien ser menys–, Salvini també s’arrisca a una inhabilitació que l’aparti del govern. Ara bé, una absolució s’interpretaria com un aval a les polítiques antiimmigració del govern italià, que podria endurir la seva postura i tornar a tancar els ports als vaixells de les ONG que rescaten persones a la Mediterrània.

 

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 19.12.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor