El cas de l’Oleks: amnistiat, però amb el risc d’haver de pagar 60.000 euros

  • L'amnistia deixa oberta als agents la possibilitat de reclamar per la via civil · És el jove que va rebre la condemna més alta per les protestes post-sentència, set anys i mig de presó

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
27.06.2024 - 21:40

Amnistiat, però amb el risc d’haver de pagar 60.000 euros. Aquesta és la situació en què ara com ara es troba l’Oleksandr S., el jove d’Arenys de Mar (Maresme) que va rebre la condemna més alta per les protestes post-sentència, set anys i mig de presó. Abans-d’ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar que tant ell com Francesc Colomines, que va ser condemnat a un any de presó per la mateixa causa, havien estat amnistiats.

Però la resolució del TSJC dóna per provats tots els fets per què els va condemnar l’Audiència de Barcelona, que els acusava d’haver encapçalat els aldarulls a la plaça d’Urquinaona el 18 d’octubre de 2019 i d’haver causat lesions a agents de la policia espanyola amb el llançament d’objectes, com ara pedres, llambordes i, fins i tot, pirotècnia. El tribunal no ha entrat a discutir els arguments de la defensa, que havia recorregut contra la primera sentència. En donar els fets per provats, ha deixat oberta la via civil, a què els agents podrien recórrer per obtenir les indemnitzacions, cosa que la llei d’amnistia permet. “Excloem l’extinció de la responsabilitat civil, no aplicable al delicte d’atemptat en concurs ideal amb delicte de lesions”, diu la resolució.

“Ens plantegem de recórrer-hi en contra perquè no estem d’acord amb la sentència del TSJC”, explica Esther Anglès, l’advocada de l’Oleks. “Diu que es creu els fets, els dóna per provats, perquè ho vincula tot només a l’amnistia, no entra a discutir el que nosaltres vam plantejar al recurs. No entren a discutir una de les qüestions principals: que l’Oleks no era ni al lloc dels fets ni a aquella hora.”

La indemnització, que és més baixa en el cas de Francesc Colomines però que voreja els 60.000 euros en el cas de l’Oleks, pot ser reclamada. Però per reclamar-la els agents haurien de recórrer primer a la via civil, en què el procés es reiniciaria, i, per tant, també en podria canviar el cost. “Ell està 50% tranquil perquè no complirà aquests set anys i mig de presó, però alhora 50% amoïnat perquè una quantitat tan alta pot truncar la vida d’una persona d’aquesta edat.”

L’Oleks va ser condemnat el novembre passat per atemptat contra l’autoritat i lesions, amb una petició inicial desorbitada, de catorze anys de presó. La seva defensa va denunciar nombroses irregularitats en el cas, com ara la identificació com a autor dels fets, que es va fer dues hores més tard i a partir d’una dessuadora normal i corrent, que creuen que podia haver estat de qualsevol altre manifestant. L’únic recurs gràfic per a defensar la tesi dels agents va ser una fotografia que van fer a l’Oleks en el moment de la identificació –no pas dels aldarulls– i que, a més, cap agent no va reconèixer haver fet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb