La defensa d’Oleguer Serra i Josep Campmajó demana a García-Castellón que els lliurin la citació a Suïssa

  • Diu que no li facilitaran l'adreça del nou domicili si no es garanteix que l'extrema dreta, que és part en la causa judicial, no hi tindrà accés

VilaWeb
Arnau Lleonart
16.05.2024 - 16:44
Actualització: 16.05.2024 - 19:48

La defensa d’Oleguer Serra, dirigent d’Òmnium Cultural a l’exili, i de Josep Campmajó ha demanat a l’Audiència espanyola que els lliurin la citació a  Suïssa, en compte d’haver d’anar a la Ciutat de la Justícia de Barcelona el 22 de maig, com ha demanat el jutge Manuel García-Castellón. L’equip jurídic ha presentat un escrit, al qual ha tingut accés VilaWeb, en què diu que és “públic i notori” que ara resideixen a Suïssa, i que si l’Audiència espanyola vol prendre’ls declaració haurà de fer servir els mecanismes de cooperació jurisdiccional amb Suïssa. Cal recordar que a Carles Puigdemont Ruben Wagensberg, les causes dels quals es cursen al Tribunal Suprem espanyol, se’ls ha ofert de declarar per videoconferència allà on siguin i no els fan anar a Barcelona.

A banda, l’escrit diu que no tenen cap inconvenient de fer saber a la justícia el domicili de Serra i Campmajó, però, tenint en compte les filtracions de dades personals als mitjans de comunicació i la condició d’extrema dreta d’alguna de les parts i d’agents de policia investigats per tortures a detinguts, demana que s’obri una peça judicial separada a la qual només tinguin accés el lletrat de l’administració de justícia.

A més, diu que Suïssa va demanar expressament informació sobre la tramitació i aplicació de la llei d’amnistia –que s’aprovarà definitivament a final de mes al congrés espanyol–, però que encara no s’ha enviat. “Que una causa que fa gairebé cinc anys que es tramita convoqui la declaració dels investigats precisament uns dies abans de l’aprovació d’una llei que vol posar fi a procediments judicials com aquest dóna més aviat poca aparença d’imparcialitat objectiva i d’independència judicial”, diu l’escrit. Per això, i per evitar que pugui semblar que el poder judicial pressiona el legislatiu, diu que convindria esperar que la llei s’hagi aprovat de manera definitiva per, després, valorar si s’ha d’aplicar en aquest cas, “més enllà de l’opinió personal que aquesta llei mereixi a l’actual instructor“.

Ahir, l’advocat de Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye, va demanar que s’ajornessin les declaracions perquè aquell mateix dia té assenyalat un judici amb presos, que fa que tingui un caràcter preferent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor