Ofensiva de l’esquerra independentista perquè la casa-museu Manuel de Pedrolo sigui a Tàrrega

  • La comissió + Pedrolo farà públic un manifest dissabte en què reclamarà aquest equipament i més iniciatives culturals a la capital de l'Urgell

VilaWeb
Sebastià Bennasar
12.06.2017 - 22:14
Actualització: 12.06.2017 - 23:18

Manuel de Pedrolo (1918-1990) va tenir una relació especial amb Tàrrega, la capital de l’Urgell, perquè hi va passar la infantesa i la primera joventut, fins a l’any 1935. Tant la família Pedrolo com la Fundació Pedrolo han fet intents perquè l’autor tingués una presència destacada a la ciutat, però de moment no hi ha ni casa-museu a la casa pairal, ni hi ha la senyalització de la Ruta Pedrolo. Fins i tot ha desaparegut la beca que es convocava per fomentar estudis sobre la seva obra.

És per tot això que s’ha creat una comissió anomenada + Pedrolo que impulsa un manifest d’abast nacional sota el títol: ‘Per la casa museu Pedrolo a Tàrrega’ i que es presentarà dissabte, amb parlaments de l’escriptor i ex-parlamentari de la CUP Ramon Usall; l’ex-director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs Albert Turull; i el crític literari Àlex Broch, que fou editor de Pedrolo a la Magrana. A més, hi ha estat convidada Adelais de Pedrolo, filla de l’escriptor i presidenta de la Fundació Pedrolo.

Entre els impulsors de la comissió hi ha el grup de la CUP a l’Ajuntament de Tàrrega, actualment amb tres regidors; el casal popular el Rostoll i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Tot i això, segons Carlos Vílchez, portaveu de la CUP, ‘el manifest és molt transversal i el van signant escriptors importants de tot el país així, com molta gent del poble, començant per professors de l’Institut Manuel de Pedrolo i de més centres educatius.’

Carlos Vílchez, regidor de la CUP a Tàrrega.

En aquest manifest s’insta l’ajuntament –actualment governat amb un pacte del PDECat (vuit regidors) i PSC (dos regidors)– a ‘materialitzar aquest projecte dignificador de la nostra cultura nacional’.

Vílchez va explicar que aquesta proposta ja s’havia fet més d’un any enrere i que de moment no n’havien tingut cap resposta de la regidoria de Cultura de l’ajuntament. ‘Amb el manifest i amb aquesta nova plataforma ciutadana, volem anar una mica més enllà de la simple petició formal al ple de l’ajuntament –amb una moció que seria debatuda i descartada–: intentarem fer la força necessària perquè es pugui dur endavant aquest projecte singular.’

La casa de Pedrolo a Tàrrega conté una part important de la biblioteca de l’autor i s’hauria de veure com es podria convertir en museu. ‘Pot ocupar una part i deixar l’altra com a residència per a Adelais de Pedrolo; estem segurs que la propietat no hi posaria impediments perquè ho ha demanat moltes vegades.’ De fet, Adelais de Pedrolo ha explicat que estaria disposada a fer allò que convingués per a realitzar aquest projecte.

En aquests moments, al castell de Concabella, a la Segarra, hi ha l’Espai Pedrolo, que s’ha convertit en un dels centres de referència dels estudiosos de Pedrolo, perquè conté físicament tota la documentació de l’escriptor. La proximitat entre tots dos indrets permetria perfectament de fer una visita complementària entre els dos indrets pedrolians.

El manifest també diu que la futura casa-museu ‘ha de contribuir a potenciar la vida social, cultural i econòmica de Tàrrega’, sobretot si es duen a terme algunes propostes com ara senyalitzar i difondre rutes literàries, com la Ruta del Mecanoscrit, que ja existeix. El col·lectiu també diu: ‘No ens podem resignar a enterrar una proposta tan digna, possible i única per a Tàrrega i el conjunt dels Països Catalans.’

Les entitats expliquen que a més a més caldrà que s’hi impliquin institucions com ara la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes i fins i tot la recerca de fons europeus.

Ruta pedroliana
Una altra de les propostes que inclou el manifest és la senyalització dels espais de la vida de Pedrolo i també dels espais de l’anomenada Ruta del Mecanoscrit del segon origen, la novel·la més coneguda de l’autor i la més venuda de tota la història de la literatura catalana. Aquesta novel·la narra la supervivència de l’Alba i el Dídac com a futurs pares de la humanitat després de l’extinció de la raça humana per culpa d’una invasió extraterrestre. El poble de Benaura, on passa l’acció, totalment fictici, es correspon exactament amb la Tàrrega de la infantesa i adolescència de l’autor. Aquesta ruta ja s’ha fet alguna vegada, com es pot veure en aquest vídeo, i només caldria senyalitzar-la i fer-ne promoció.

Així mateix, es demana que es torni a convocar la beca d’estudis Manuel de Pedrolo que concedia l’ajuntament als estudis sobre l’obra de l’escriptor. Segons Vílchez, ‘es tractaria de garantir una partida pressupostària de no més de deu mil euros que garanteixi la dotació i la publicació. I això, sobre un pressupost de setze milions d’euros que té el consistori, no hauria de ser cap gran entrebanc’.

El manifest es publicarà dissabte en una pàgina web o bloc des del qual es podran continuar sumant adhesions. Dissabte, doncs, comença una campanya amb un objectiu concret: dignificar Manuel de Pedrolo en un dels principals escenaris de la seva vida i a la vegada convertir-lo en un estímul cultural de primer ordre per a tots els apassionats per aquest escriptor referencial dels Països Catalans, del qual l’any que ve se commemorarà el centenari del naixement.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor