29.12.2024 - 11:24
|
Actualització: 29.12.2024 - 12:20
Catalunya incorporarà prestacions d’odontologia pública per a gent gran i vulnerable i té previst d’ampliar la prestació pública de salut bucodental a grups considerats vulnerables per renda i edat durant l’any que ve amb l’objectiu de reduir les desigualtats.
Segons la consellera de Salut, Olga Pané, la salut bucodental és una prestació que majoritàriament té una cobertura de clíniques privades, l’accés a les quals és determinat pel nivell de renda. “Hi ha molta gent que no pot accedir a conservar les seves peces dentals o substituir-les”, ha dit en declaracions a Efe. Per això, la Generalitat proposa d’incorporar al sector públic prestacions que avui dia són en el camp privat.
És un pla que ja s’ha començat a aplicar progressivament aquests darrers mesos de l’any, amb la incorporació d’un primer grup de persones amb discapacitat intel·lectual i gent gran i presidiaris. El següent pas, segons que ha detallat Pané, és incorporar grups vulnerables per renda i per edat, que puguin accedir progressivament a aquesta mena de prestacions. La consellera ha explicat que es destinaran uns deu milions d’euros si s’aproven els pressupostos. De moment, el govern de Salvador Illa començarà el nou any sense nous pressupostos i sense un calendari clar per aprovar-los: l’executiu encara no ha presentat el projecte davant el Parlament.
Concerts amb clíniques privades
Pané ha subratllat que un dels principals reptes és la falta de consultes odontològiques als centres de primària, per la qual cosa no descarta que pugui recórrer a centres privats que ofereixen el servei per al sistema públic, mitjançant concerts. Primer, Salut estudiarà quins centres de primària ja tenen consultes odontològiques i quina possibilitat d’ampliació existeix en els centres que no en tenen per a poder-les incorporar. “On no sigui possible ampliar, haurem de mirar si en l’entorn de la comunitat hi ha dispositius que presten atenció bucodental.”
La salut mental
Un altre dels eixos clau d’actuació de la legislatura és la salut mental, per a la qual es destinaran vint milions d’euros el 2025, un import que en aquest cas no està condicionat a l’aprovació d’uns nous pressupostos.
Una de les actuacions serà reforçar els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), als quals Pané preveu destinar més recursos, tot i que també vol que canviï la forma d’operar.