27.02.2018 - 14:20
L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest matí les oficines comercials de l’empresa Aigües de Barcelona. ‘Exigim expressament a les companyies subministradores d’aigua, llum i gas que donin una segona oportunitat a les persones endeutades en situació vulnerable’, afirma el col·lectiu. L’acció contra Aigües de Barcelona ha servit per a demanar la condonació del deute de cinc famílies.
L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest matí les oficines comercials de l’empresa Aigües de Barcelona. ‘Exigim expressament a les companyies subministradores d’aigua, llum i gas que donin una segona oportunitat a les persones endeutades’, afirma el col·lectiu. L’acció contra Aigües de Barcelona ha servit per a demanar la condonació del deute de cinc famílies.
L’APE vol que les subministradores ‘compleixin les seves responsabilitats’ com a empreses que gestionen un bé de primera necessitat. En aquest sentit, recorda que la Llei 24/2015 —popularment anomenada llei de pobresa energètica— obliga a garantir els subministraments bàsics de les llars catalanes, però també a la creació d’un fons perdut perquè les companyies assumeixin els deutes de les famílies en situació vulnerable.
En aquest sentit, l’Aliança denuncia que la Generalitat i les empreses, dos anys després de l’entrada en vigor de la llei, no s’hagin posat d’acord per a crear aquests fons perduts. Aquesta situació ha provocat que moltes famílies vulnerables hagin conservat els subministres, però també hagin de fer front a un augment inassumible del seu deute.
En l’acció d’avui a les oficines d’Aigües de Barcelona hi han participat cinc víctimes d’aquest deute. És el cas, per exemple, de la Cristina, veïna del barri de la Salut de Badalona, amb quatre fills, tres d’ells menors d’edat, i un deute acumulat de 1.060 € de factures d’aigua. La Cristina cobra una ajuda de 645 € amb la qual és impossible pagar el menjar, les factures mensuals i fer front al deute.
‘Es tracta de deutes que van ser contrets en una situació d’exclusió residencial acreditada per Serveis Socials i que en la majoria dels casos, malauradament, segueix vigent. El fet que la companyia segueixi reclamant aquests deutes és una estratègia de pressió que pot portar a les famílies a pagar encara que no puguin, arrossegant-los a què hagin de deixar de cobrir necessitats tan bàsiques com el menjar’, explica l’APE.
Les cinc famílies fa mesos que demanen a Aigües de Barcelona que els condoni el deute acumulat, però no ha rebut cap mena de resposta. Segons l’APE, aquests casos només són ‘quatre gotes d’aigua en un mar de deutes que ofeguen moltes famílies de l’àrea metropolitana de Barcelona, subministrades per alguna societat del grup Agbar-Suez.’ En aquest sentit, critica que l’empresa no doni resposta a aquests problemes quan l’any 2016 va assolir uns beneficis de 27,7 milions d’euros.
L’Aliança també defensa que la gestió de l’aigua sigui pública i amb control ciutadà per tal d’evitar que ‘l’objectiu principal sigui la consecució del dret als subministraments bàsics, i no únicament l’increment dels beneficis.’