25.10.2018 - 17:00
|
Actualització: 25.10.2018 - 18:28
L’exposició ‘Ocultes i il·lustrades‘ reivindica el paper de les il·lustradores valencianes a la història, del segle XVI a l’actualitat. Es pot veure fins al 20 de gener al centre cultural la Nau de la Universitat de València i mostra l’art d’unes artistes sotmeses a una invisibilitat doble: la de la il·lustració i la de les dones. Perquè, segons el vice-rector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, tradicionalment ‘la il·lustració ha estat una professió invisibilitzada en el món de les arts, i encara més si eren dones qui l’exercien’.
Per això no ha estat gens fàcil de trobar les obres de l’exposició, sobretot les més antigues. La comissària de la mostra, Cristina Chumillas, explica que tot i que antigament hi havia dones que es dedicaven a la il·lustració, moltes creaven sota pseudònim, cosa que dificulta identificar-les. Amb tot, han aconseguit trobar l’obra de la impressora del segle XVI Jerónima Galés, que és el punt de partida de la mostra. I a partir d’aquest punt, l’exposició fa un recorregut històric en què es pot observar el canvi de temàtiques i estils.
Perquè, si bé durant segles les il·lustradores han estat oblidades, actualment el sector viu un auge capitanejat per noms de dona, que en el cas del País Valencià són Paula Bonet i Ana Penyas. La comissària també vol recordar les il·lustradores que despuntaven durant l’època de la república i que amb el franquisme van veure truncada la seva carrera, com ara Juana Francisca o Manuela Ballester. Però aquests només són quatre de la cinquantena de noms que formen part de l’exposició, una mostra que es divideix en tres línies: còmic i il·lustració, editorial i publicitat.