13.04.2021 - 12:16
|
Actualització: 13.04.2021 - 12:59
Empresaris i treballadors del lleure nocturn han començat una acampada de tretze dies, amb tretze tendes de campanya durant tretze hores al dia davant el Palau de la Generalitat Valenciana per a reclamar un pla de rescat urgent de 50 milions d’euros que en permeti la supervivència després de “tretze mesos de tancament encobert”. També reclamen que el govern aboni els vuit milions compromesos amb el sector i convoqui una taula científica per a començar a estudiar-ne la reobertura amb mesures com proves d’antígens, llum ultraviolada, mesuradors de diòxid de carboni, passaport sanitari o control de cabuda i rastreig de clients.
“No som el problema, som part de la solució i el dic de contenció per a les festes il·legals que es continuen produint cada dia a partir de les sis de la tarda”, ha defensat davant els periodistes el president de la Confederació Empresarial d’Oci i Hostaleria (CEOH), Lalo Díez. Aquesta entitat va sorgir a la tardor després d’una altra acampada del lleure nocturn.
Tretze mesos després del primer estat d’alarma, el sector calcula que acumula pèrdues de fins a 300.000 euros per cada discoteca i de 100.000 euros per pub. Davant d’aquestes xifres “devastadores”, la protesta arrenca amb el lema “L’oci es planta” per a evitar que les mil empreses que queden hagin de tancar.
La seva principal queixa és que, després de “molts anuncis i reunions”, no arriben els diners de les ajudes anunciades al novembre pel president de la Generalitat, del pla ‘Resistir’ del gener i l’específic per al lleure nocturn del febrer. “No demanem subvencions. Som empresaris i no tenim vocació de manifestar-nos, només volem que compleixin”, ha dit el portaveu de la patronal, que garanteix que l’acampada respectarà el confinament nocturn.
El primer que reclamen és que el Consell injecti ja els vuit milions anunciats pel sector i que n’ampliï la quantitat per a cobrir totes les peticions, ja que “les seves previsions inicials eren d’ajudar només a 700 empreses i el nombre de sol·licitants sobrepassa les mil”. És més, segons els seus càlculs, aquests vuit milions només cobreixen les pèrdues de 2020.
A mitjà i llarg termini, el lleure nocturn proposa que la Generalitat destini 150 milions dels fons europeus ‘Next Generation UE’ entre 2021 i 2023 a la transformació del sector, que “no hauria d’haver-se vist maltractat, estigmatitzat i marginat”.