L’OCH registra un 19,8% més d’incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l’any

  • El col·lectiu d'homes gai ha estat el més afectat, seguit del trans

VilaWeb
Els responsables de l'OCH presenten el balanç d'incidències LGTBI-fòbiques registrades el primer balanç del 2023 a Catalunya (fotografia: ACN).

ACN

14.04.2023 - 19:41

L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat un 19,8% més d’incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l’any en relació amb l’any passat. Del primer de gener al 31 de març, l’entitat ha recollit vuitanta-cinc incidències, mentre que l’any passat en van ser setanta-una. El col·lectiu homosexual ha estat el més afectat, amb el 49,5% de les incidències. El col·lectiu trans, que integra homes trans, dones trans i persones no binàries, ha estat objecte del 23,2% de les incidències. En tercer lloc, apareixen les incidències de tipus generalista amb el 16,8%. Són les que fan referència al col·lectiu LGTBI en general i no persones físiques concretes. També hi ha hagut un 7,4% d’incidències sobre dones lesbianes i un 1% a persones bisexuals.

L’OCH desglossa les vint-i-dues incidències registrades del col·lectiu trans i afirma que la meitat són patides per dones trans (50%), amb onze casos. En segon lloc, les incidències dirigides al col·lectiu trans en general i no a una persona física concreta (posa l’exemple d’entrevistes a professionals amb discurs transfòbic o ús de terminologia inadequada sobre el col·lectiu en diaris). Finalment, apareix el col·lectiu d’homes trans i persones no binàries, dins dels quals s’han registrat dues incidències, respectivament (9,1%).

En el cas del col·lectiu trans, l’OCH destaca que no hi ha hagut un increment percentual d’incidències, però sí de la “intensitat qualitativa”. En aquest sentit, recorda el suïcidi d’una menor trans a Sallent i assetjament escolar a altres menors trans, una agressió física a una dona trans a la via pública, declaracions de representants polítics en espais institucionals i d’usuaris en xarxes socials de caràcter transfòbic, entrevistes a historiadors i psiquiatres amb discurs transfòbic o especificació de la identitat de gènere d’un presumpte assassí a un article de premsa.

Finalment, per distribució territorial, l’OCH indica que el nombre més gran d’incidències s’ha registrat a la demarcació de Barcelona, concretament seixanta-dues, el 72,9% del total. La xifra representa un augment d’un 9,5% en relació amb les incidències registrades a la mateixa demarcació durant el primer trimestre de l’any passat. A Barcelona ciutat n’hi ha hagut quaranta-quatre, el 71% del total de la demarcació, un 9,1% més que l’any passat. Els districtes de Sant Martí i de Sants-Montjuic són els que més incidències registres.

L’OCH ho atribueix, en certa manera, al fet que d’ençà de gener ofereix un servei permanent de prevenció, detecció i intervenció davant de situacions de masclisme i LGTBI-fòbia a dues sales d’oci situades, cadascuna, a un d’aquests districtes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor