L’OCDE anuncia un acord de 136 estats per a un impost mundial del 15% a les multinacionals

  • L'acord posa límits a les multinacionals que operen a tot el món des de paradisos fiscals

VilaWeb

Redacció

08.10.2021 - 19:09
Actualització: 08.10.2021 - 19:10

L’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha anunciat un acord entre 136 estats, que representen més del 90% del PIB mundial, per a establir a partir de 2023 un impost a les multinacionals de, com a mínim, el 15%. A més, l’acord inclou una redistribució a països de tot el món de 125.000 milions de dòlars en beneficis de les 100 multinacionals més importants del món, assegurant que les companyies paguen unes taxes justes allà on operen i treuen beneficis

L’acord, anomenat solució dels dos pilars, vol establir unes mínimes normes fiscals comunes arreu del món en un moment on proliferen grans multinacionals que operen arreu del món gràcies a la digitalització de l’economia, però que tenen la seu en paradisos fiscals. Amb la incorporació d’Estònia, Hongria i Irlanda a l’acord ara ja és compartit per tots els estats membres de l’OECD i el G20.

Segons que explica l’OCDE en un comunicat de premsa, l’impost mínim global del 15% no cerca acabar amb la competició fiscal entre territoris, però hi posa límits a partir d’un pacte multilateral. “El primer pilar garantirà una distribució més justa dels beneficis i els drets fiscals entre els països respecte a les empreses multinacionals més grans i rendibles. Tornarà a assignar alguns drets fiscals sobre les multinacionals dels seus països d’origen als mercats on tenen activitats empresarials i obtenen beneficis, independentment de si les empreses tenen presència física allí o no.” Concretament, apunta l’OCDE, les empreses multinacionals amb vendes globals per sobre de 20.000 milions d’euros i una rendibilitat per sobre del 10%  estaran cobertes per les noves normes, amb un 25% dels beneficis per sobre del llindar del 10% que es reassignarà a les jurisdiccions del mercat.

L’OCDE espera que els drets fiscals de més de 125.000 milions de dòlars es redistribueixin a les jurisdiccions del mercat cada any: “S’espera que els ingressos dels països en desenvolupament siguin majors que els de les economies més avançades, com a proporció dels ingressos existents.”

El segon pilar introdueix un tipus impositiu mínim mundial de l’impost de societats fixat en el 15%, que s’aplicarà a les empreses amb ingressos superiors a 750 milions d’euros i s’estima que cada any genera al voltant de 150.000 milions de dòlars en ingressos fiscals globals addicionals. També sorgiran nous beneficis de l’estabilització del sistema fiscal internacional i l’augment de la seguretat fiscal per als contribuents i les administracions fiscals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor