15.11.2024 - 17:02
|
Actualització: 15.11.2024 - 17:41
L’Obra Cultural Balear (OCB) ha presentat avui un conjunt de cinquanta mesures per a revertir els impactes de la saturació turística en la llengua i la cultura pròpies de les Illes. “La pressió del turisme de masses i les conseqüències directes que se’n deriven ha afectat greument la vitalitat de la llengua catalana a les Illes”, ha lamentat el president, Antoni Llabrés, en conferència de premsa. Considera que, per preservar el català, és imprescindible que les polítiques lingüístiques s’adaptin a la realitat que viuen les Illes, per aturar el procés de substitució lingüística que amenaça la cultura i identitat.
Llabrés ha insistit en els efectes que el model econòmic de les Illes, basat en el monocultiu turístic, té sobre la societat, atès que “malmena la qualitat de vida de la població”. L’OCB també ha volgut presentar aquestes propostes per a aportar al debat del model econòmic la perspectiva de la sostenibilitat lingüística i cultural.
Són cinquanta punts d’acció immediata i principalment vinculats a impulsar la presència del català a l’activitat turística i de serveis i a assegurar la formació i la integració dels nouvinguts a la llengua i la cultura del país. Les presenta en el marc del grup de treball de patrimoni cultural de la Mesa per la Sostenibilitat.
Les mesures
D’entre les mesures que proposa l’OCB, destaquen les que demanen més inversions per a les polítiques de normalització lingüística. Per exemple, destinar un 5% de l’impost del turisme sostenible –que Prohens vol augmentar en temporada alta– a projectes vinculats amb el foment de la llengua. Per això també demanen d’incloure a la comissió de foment del turisme sostenible entitats que treballen per a la defensa del català.
També han presentat un pla d’actuació urgent a les zones amb més pressió turística on el català té una presència residual, com Palma, Calvià o Eivissa. Es vol normalitzar el paisatge lingüístic i fer més visible el català. Per aquest motiu, també s’insta les institucions a fer campanyes permanents de divulgació de la realitat lingüística de les Illes a ports i aeroports, transport públic i establiments, entre més, per fer present el català en tota l’oferta de serveis turístics.
En aquesta línia, l’OCB proposa que s’asseguri la presència del català als establiments de restauració amb retolació fixa, cartes, pissarres o factures, per exemple, així com que els treballadors puguin tenir uns coneixements mínims per tal de no discriminar els clients que s’expressen en català.
Població nouvinguda
Atès l’augment demogràfic que viuen les Illes, principalment a causa de la població nouvinguda, l’OCB considera que s’han d’establir polítiques públiques d’integració adreçades a totes aquestes persones. Com a mesura, proposa d’oferir formació bàsica ajustada a les seves necessitats, posar a la disposició un servei de traducció o de mediació als centres educatius i mèdics, facilitar-los l’accés a l’oferta cultural i crear incentius per aprendre el català. En aquest cas, amb bonificacions fiscals a les empreses que facilitin l’aprenentatge en l’entorn i l’horari de feina.