L’Observatori d’Energies Renovables avisa que Catalunya és lluny dels objectius de sobirania energètica verda per al 2030

  • El Principat acumula un dèficit de potència instal·lada de 1.350 MW respecte dels compromisos de govern i de la UE

VilaWeb

Redacció / ACN

12.07.2022 - 16:30
Actualització: 13.07.2022 - 23:25

L’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya assegura que Catalunya continua lluny dels objectius de sobirania energètica renovable pel 2030. El centre d’investigació ha presentat avui un informe de la situació de l’any 2021 sobre el progrés en la implementació d’energies renovable al Principat. Entre més qüestions, recull que l’avenç de la potència instal·lada és mínim. Segons l’informe, el dèficit acumulat és de 1.354,49 MW respecte dels compromisos de govern, el parlament i la Unió Europea. I avisen que sí no reverteix la situació, la previsió és que el 94% dels objectius d’energia renovable només es podran complir amb importacions de fora de Catalunya.

L’any 2021 s’ha caracteritzat per la progressiva normalització del consum energètic d’ençà de la pandèmia i la demanda ha estat coberta, principalment, per l’energia nuclear, d’un 52,06% del total. En concret, els reactors han aportat set vegades més electricitat que l’energia hidràulica, nou vegades més electricitat que els parcs eòlics i seixanta-dues més que l’aportació de l’energia solar fotovoltaica. “Sense un desplegament extraordinari de la solar fotovoltaica i l’eòlica, no es veu possible la substitució de la nuclear per renovables quan es produeixi el seu tancament”, avisa l’informe.

A la nuclear l’han seguit les importacions amb un 11,26% (més d’un 255% respecte del 2020), els cicles combinats amb un 10,76%, i la cogeneració amb un 10,15%. Pel que fa a les fonts renovables, les dades de l’Observatori assenyalen que el 2021 la hidràulica ha aportat un 7,52% de la demanda, l’eòlica un 5,85% i la solar fotovoltaica un 0,84%, mentre que la resta de tecnologies renovables sumen l’1,22% de la demanda elèctrica de Catalunya.

Augmenta l’autoconsum 

En l’informe es destaca que hi ha hagut un creixement important de l’autoconsum, amb un increment d’un 72% de la capacitat de generació respecte del 2020. Les dades mostren que l’any 2021 s’han posat en marxa 12.776 noves instal·lacions solars fotovoltaiques, amb una potència de 87,3 MW. D’altra banda, les emissions de CO2 associades a la generació elèctrica han reduït el 2021, passant dels 95,2 kg de CO2 per MWh el 2020, als 93,2 kg de CO2 de l’any passat.

En relació amb la demanda tèrmica coberta per renovables, la bioenergia, com per exemple la biomassa, està augmentat a Catalunya i l’any 2020 va ser la renovable que va aportar més potència instal·lada. L’informe apunta que un dels detonants és la crisi energètica dels combustibles fòssils.

Les dades són alarmants, segons el centre

“L’Observatori sempre ha considerat arriscat posar el focus de la transició energètica en una narrativa a llarg termini amb objectius l’any 2050, atès que allunya les fites immediates i ajornar les decisions més necessàries”, declaren. El centre d’investigació considera que les dades són alarmants. Malgrat que la capacitat de generació elèctrica renovable ha crescut en 88,74 MW, la xifra encara és lluny 757 MW fotovoltaics i 440 MW eòlics terrestres anuals que, segons estima la PROENCAT 2050, caldria implantar cada any fins al 2030.

El centre també critica el Decret Llei 24/2021, l’eina jurídica del Govern per a la materialització de la seva estratègia d’implantació d’energies renovables. Diuen que és una mesura insuficient: “No resol el col·lapse administratiu en la gestió dels projectes, no s’ha donat sortida a la major part dels projectes que havien superat positivament l’avaluació de la Ponència i s’ha de començar de zero.” També diuen que el gruix de la transició energètica és fora de l’abast del govern. Segons indiquen, la nova capacitat de generació renovable que ha sol·licitat autorització per evacuar a subestacions elèctriques ubicades a Catalunya és de 9.005,56 MW. D’aquesta potència, només el 14% es tramita a través del govern, mentre que el 86% es tramita a través del govern espanyol. Per acabar, també fan èmfasi en el fet que caldrien 18.051 persones treballadores qualificades per cobrir les necessitats d’avui del sector dels instal·ladors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor